Община Сливен

Цачева прекъсва изборните срещи заради спешен ремонт на изборния кодекс

-------------------------------
16.10.2016 / 19:11

Да отпадне ограничението за броя секции зад граница, като в някои от тях се поставят и повече от една урна, а квадратчето „не подкрепям никого“ да се брои за действителен глас. Тези промени в Изборния кодекс предлага ГЕРБ и още във вторник те ще бъдат внесени в парламента. Това обявиха на извънредна пресконференция в неделя в Търговище Цветан Цветанов и кандидат-президентът Цецка Цачева.

 

Тя и колегите й прекъсват графика си за предизборни срещи и се връщат в парламента, за да бъдат гласувани в спешен порядък промените и да се сложи край на спекулациите, заяви Цветанов. Решенията за ремонт на кодекса, в интерес на гражданите и техните избирателни права, са взети в неделя от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Колко секции да има в чужбина щяло да зависи от заявените желания на нашите сънародници. Там, където имало ограничения заради законодателството на съответната страна, ще се мине към увеличаване броя на урните, съобщи Цачева. Тя допълни, че относно спекулациите за незачитане на вота на тези, които не подкрепят никого, ГЕРБ искат връщане на първоначалното си предложение, което в хода на гласуването, по предложение на Реформаторския блок, е било променено. „Искаме справедливо да бъдат отчитани резултатите за всички избори и спрямо активността, и спрямо конкретния вот, да се счита за валиден този глас. Решението на Изпълнителната комисия е, за да се преустановят всякакви спекулации“, допълни тя и подчерта, че се връща в парламента за гласуването като редови депутат и няма да участва в ръководството му. Тя каза още, че няма значение каква цена ще плати държавата, по-важно било всеки да има възможност да гласува, включително и на референдума.

 

На въпрос на „Труд“ за декларацията на БЗНС на Николай Ненчев, че при изчерпване на всички възможности, ще предложат на Реформаторския блок предсрочни избори, Цветанов заяви, че всеки е в правото си да прави изказвания. Той обаче смятал, че е това е тема, която трябва да се обсъжда в парламентарното мнозинство, да има дискусия в Министерския съвет, между лидерите в управлението. „Не смятам, че трябва с декларации да се обявяват намерения, които да подведат за смелостта на говорещите. Да припомня, че Ненчев през 2013г., когато участва самостоятелно, имаше 7700 гласа, а днес е министър на отбраната от правителството на Бойко Борисов“, каза Цветанов. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев