Община Сливен

"Наблюдател": За "екзотиката" в град Сливен и за „дискриминацията“, с която по навик се спекулира

...
15.10.2016 / 10:41

Както стана ясно състав на административния съд в Сливен даде ход на дело, свързано със забраната по улиците на града да се движат каруци, теглени от коне и магарета. Тя е вписана в актуализираната общинска наредба за обществения ред и беше атакувана от окръжната прокуратура. Мотивът на магистратите е, че забраната е дискриминационна и не държи сметка , цитирани от „Монитор“, че в града има собственици на имоти, които няма по какъв друг начин да ги стопанисват или да стигнат до тях.

Тази думичка „дискриминация“ много често се използва последните години като вид оправдание от определени хора, които показват, че по никакъв начин не желаят да се променя статуквото. „Речица“ е най- отдалеченият квартал на град Сливен и в него съжителстват българи и каракачани. Те пътуват всеки ден с колите си или с градския транспорт до работното място и училище. В кв. „ Клуцохор“ живеят и българи, и роми, и турци, и арменци. В Сливен живеят също и руснаци. Не съм чула някой от тях да се оплаква от дискриминация и повечето използват леки или товарни автомобили, за да „стопанисват имотите си“. Познавам много сливналии, които всяка петък вечер заминават по селата, за да обработват зеленчукови и овощни градини, а други отглеждат и домашни животни. Така и не видях някой от тях да пътува от града за село с каруца без регистрационни номера. В град Сливен, не знам на колко хора е известно, но има и еврейска общност. От нейни представители никога до този момент не съм чула думата „дискриминация“ с повод или без повод.

Всъщност тази думичка се използва в Сливен от години единствено и само от една затворена общност от хора, жители на квартала под жп линията. Една част от тези сливенски граждани демонстрират, че по никакъв начин не желаят да се интегрират и затова съществуват твърде много доказателства. Не желаят промяна в обичаи, ежедневие, статукво, но същевременно показват благоразположеност към всички услуги, които държавата и общината предлагат, ползват се с всички права на български граждани.

Питам, кой е виновен за този двоен аршин, по който се мери? Откога една група хора ще определят правилата, по които да живее мнозинството от населението? Дискриминация ли е да се вслушаш в гласа и редовните оплаквания на мнозинство жители на един град, които не желаят конски впрягове по главните пътни артерии, по малките улички в кварталите, в междублоковите пространства?

Такива като мен, които не желаят да виждат по улиците конски фъшкии, пуснати свободно коне да пасат пред, до и зад блоковете, в близост до детски площадки и до кръстовища, какво трябва да си мислят, когато четат за това дело? Струва ми се, че идва време, в което такива като мен също трябва да започнат да се чувстват „дискриминирани“. Искаме промяна. Искаме инфраструктура и инвеститори, които да налеят свежи пари в този град, възможности за откриване на нови работни места, за развитие на туризъм, кадърни младежи, които да не напускат, а да останат тук, в родното си място, но без усилие да променим нещо. Така няма да настъпи промяна.

А екзотиката с конски впрягове по пътищата в Сливен е само един от проблемите, които трябва да започнат да се решават стъпка по стъпка, защото „няма път към Европа без европейци“.

 

Александра Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев