Община Сливен

Управителят на "ВиК" - Сливен Севдалин Рашев: Стремим се към баланс при ценообразуването на водата

-------------------------------
14.10.2016 / 16:54

До края на годината няма да има промяна в цената на водата в Сливен, е заяви в интервю за Радио Сливен Нет управителят на В и К – Сливен инж. Севдалин Рашев. В периода 2017-2021 година, съобразно инфлацията той прогнозира „малки корекции в рамките на стотинки“.

Това е заложено в бизнесплана на дружеството, подготвен по указания на КЕВР и предоставен на комисията за разглеждане.

Цените на В и К услугите, предложени в плана, се съобразяват както с интересите на потребители, така и с необходимостта да се поддържат активите на дружеството, за да се повишава качеството на тази услуга.

Инж. Рашев посочи и конкретни цели - добри показатели на водата, по - малко часове без вода заради аварии, липса на зони с ниско и високо налягане и на места, където дъждовните води се оттичат много бавно и се допускат запушвания и локални разливи. След като се въведат различните показатели, автоматично се появява цена, която при доработване на бизнесплана се променя всеки път, обясни за методиката на ценообразуването още Рашев.

 

След внасяне на плана на сливенското дружество през юни и няколкото корекции, които досега са минали, ориентировъчно един кубик вода може да стигне до 2.60 лева. Разчетите показват, че 1.71 лв от тях са за водоснабдяване, 4 стотинки на кубик са за отвеждане на отпадни води, а 40 стотинки са за пречистване.

Начислява се и ДДС. Сега крайната цена за потребителя е 2.02 лв за кубик.

Едва ли ще се случи тази /новата/ цена – практиката показва поскъпване с 6-8 %, коментира още Рашев.

Изчаква се и становището за комисията за защита на потребителите, както и сметките на регулатора за поддържане активите на дружеството в приемлив вид, за да се намери равновесието между тези противоречиви изисквания, обобщи Рашев.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев