Община Сливен

Прокуратурата с протест срещу наредба на общинския съвет в Котел

-------------------------------
13.10.2016 / 15:00

Административният съд в Сливен ще гледа дело по протест на Окръжната прокуратура за Наредбата за издаване на разрешителни за преместваеми обекти на територията на Котел.

Прокуратурата протестира няколко текста от Наредбата. Единият от тях изисква наемателят да предоставя нотариално заверено съгласие за поставяне на павилиона, а в Закона за устройството на територията се изисква само изрично писмено съгласие. Т. е, общинският съвет в Котел поставя повече изисквания към ползвателите на услугата, отколкото самия Закон изисква, посочва Прокуратурата. Завишени били и други изисквания, като да бъде представена скица, изработена от правоспособен проектант, докато законът изисквал единствено наличието на схема, и то само при поставяне на преместваеми обекти в терени държавна или общинска собственост.

Протестът е адресиран до съд чрез председателя на Общински съвет Котел.

„Според експертите в общината с оглед на неприкосновеността на частната собственост и изискванията на ЗУТ и нормите, които урежда това устройство, няма как да не се изисква скица. Така се доказва дали поставянето на преместваемите обекти отговорят на нормативите", коментира председателя на Общинския съвет Христина Чолакова.

Според нея е добре наредбата да премине и през Административния съд, за да се знае дали занапред тези текстове трябва да остане или не.

"Незаконосъобразен е текста в Наредбата , съгласно който скицата трябва да бъде изработена от правоспособен проектант. Това е едно допълнително бреме за ползвателите на услугата", каза още Чолакова.

Делото в Административния съд е насрочено за 9 ноември. Предвижда се в края на месец октомври, след изтичане на всички срокове Наредбата да бъде внесена отново за преразглеждане от Общински съвет Котел.

„Ако общинските съветници гласуват, че собственикът трябва да даде писмено съгласие , решението ще бъде предоставено в Административния съд и той вече трябва да реши в коя част може да прекрати производството и ще прецени дали в останалата част дължи произнасяне", поясни Чолакова. "Дарик"

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев