Община Сливен

Хор "Добри Чинтулов" ще участва в международен празник на духовната музика в Габрово

-------------------------------
13.10.2016 / 09:22

На 15 и 16 октомври т. г. в гр. Габрово ще се състои 14-ият Международен празник на духовната музика, организиран от Министерството на културата, Община Габрово, Габровското архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”.

Изпълнители от Белорусия, Гърция, София, Сливен, Велико Търново, Враца и Габрово ще поднесат своите изпълнения и ще съживят културата в общината, а самите участници ще се възхитят от красотите на габровския балкан и ще посетят забележителностите на града.

Празникът ще протече в две различни по съдържание концертни вечери. През първата, посветена на източноправославната църковна музика, в храм „Света Троица” габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Велико Търново и Враца и гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият на Габрово град Могильов (Белорусия). Връх на първата вечер ще бъде участието на протопсалта на Вселенската патриаршия Григорис Дараваноглу – един от най-добрите съвременни изпълнители и познавачи на византийското църковно пеене.

Във втората концертна вечер, която ще се състои в художествената галерия под надслов „На тебе пеем, Господи”, ще се представят женският хор при читалище „Габрово 2002” и смесеният хор „Добри Чинтулов” при читалище „Зора 1860” – Сливен. Чинтуловци, в съпровод на Габровския камерен оркестър, ще изпълнят известната Меса № 7 от Шарл Гуно, която хорът претворява със звуково изящество и кристална чистота, присъщи на стила и традицията на този вид музика.

И двата концерта ще бъдат записани от Българското национално радио и ще бъдат излъчени в специални радиопредавания.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев