Община Сливен

Втори средновекове събор "Помни славата" ще се проведе на "Туида"... На 22 октомври са финалите на футболния турнир за ученици

-------------------------------
12.10.2016 / 09:18

Втори средновековен събор “Помни славата” ще се проведе на 22 и 23 октомври в крепост Туида по случай празника на Сливен – Димитровден. През двата фестивални дни, на територията на крепостта ще се представят бит, култура и военно дело от периода на Първо и Второ българско царство. За първи път в Сливен ще има възможност да се наблюдават нережисирани фул-контакт битки между тежко бронирани български богатири и западни рицари, безмилостни монголски воини и свирепи викинги.

Участие ще вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от страната и чужбина– Сливен, Варна, Пазарджик, София, Бургас, Пловдив Република Сърбия, Мъглиж, Шумен, Асеновград, Силистра, Добрич, Карнобат.

Официалното откриване на събитието ще бъде в 11.00 часа. Входът за празника ще е свободен.

 

Втори средновековен събор ,,Помни славата”

 

ПРОГРАМА

 

Ден първи (22.10.2016г. )

 

11.00ч - Официално откриване на събитието -

11,15 - 11,30ч - Представяне на участниците

12,00 - 13,00ч. - Демонстрации по средновековни военни изкуства

 

- Бойни умения от кон: Димитър Труканов –ръководител на ,,Школа по езда Мадарски конник"- София и Нина Янкова ръководител на школа по традиционна стрелба ,,Сива”

- Традиционна стрелба с лък: ,,Клуб за средновековни военни изкуства - Ратина” при крепост Туида - Сливен, ,,Сдружение за съхранение и запазване на българските традиции Авитохол" и школа по традиционна стрелба ,,Сива”-.

- Средновековна битка: Наемна дружина „Барадж“ – Пазарджик, Група ,,Бели орлови“ - Р. Сърбия, Сдружение "Чигот" - Исторически Възстановки -Варна, Национално дружество „Традиция” – Велико Търново и реконструктори от цялата страна

13,00 - 14,00ч. - Представяне на средновековните лагери на участниците - реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти(Обедна почивка за участниците) -

 

Открити уроци и турнири:

- турнир по традиционна източна(тибетска) стрелба с лък/ Rules for SSAC (Society Seasonal Archery Challenge) – Tibetan - организира Школа по традиционна българска стрелба с лък ,,Сива” - 14,00 - 15,00ч.

- турнир по хвърляне на копие – организира „Клуб по средновековни военни изкуства Ратина” - 15,00 - 15,30ч.

- турнир по средновековна фехтовка – организира Наемна дружина ,,Барадж” - 15,30 - 16,30ч.

 

16,30-17,30ч. - Представяне на средновековните лагери на участниците - реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти

 

18,00ч. - Край на програмата за деня

 

 

 

Ден втори (23.10.2016г. )

 

09,00 - 10,00ч - .Представяне на средновековните лагери на участниците - реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти

10,30 - 12,00 чaса - Открити уроци по средновековни военни изкуства, за гостите на събора

12.00 часа - Закриване на събора

 

От 7 до 9 октомври се проведоха квалификациите в трите групи на Есенния футболен турнир, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Сливен.

Турнирът се организира за четвърта поредна година, като участие в него вземат отбори от училищата от селата в община Сливен, град Кермен и квартал "Речица", а целогодишно в подготовката си за него са включени близо 200 ученици.

Спечелилите първо място в трите групи се класират на финалите, а четвъртият участник в тях е вторият отбор с най-добри показатели от трите групи.

Финалите на Есенния футболен турнир ще се проведат на 22 октомври 2016 г. /събота/ от 10.00 ч. на обновената площадка в центъра на село Желю войвода.

Финалисти са отборите на училищата в кв. Речица и селата Самуилово, Тополчане и Желю войвода.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев