Община Сливен

В Нова Загора се проведе "Панаир на занаятите" с участието на винарски изби от района

------------------------------------
11.10.2016 / 11:34

На 10 октомври в централната пешеходна зона на града, кметът Николай Грозев официално откри една от емблематичните културни прояви по време на дните на Нова Загора – търговското изложение на майстори на художествени занаяти от страната „Живата традиция”. Изложбата-базар има за цел популяризиране на изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, за да се гарантира тяхното съхраняване и предаването им на следващите поколения.

За първа година, за да зарадват своите почитатели и да представят продуктите си, в експозицията се включиха винарските изби: „Анжелус Естейт”, „Домейн Бояр” и „Едоардо Миролио” от новозагорския регион. Жители и гости имаха възможността да дегустират и закупят отбрани вина на носителите на много награди от наши и чуждестранни винени състезания.

В красивата есенна вечер кметът на община Нова Загора Николай Грозев приветства участниците - майстори – занаятчии, винопроизводители и фолклорни изпълнители, превърнали Нова Загора в своеобразен център – място, където се срещат ценителите на изкуството, българския бит и култура. Той пожела успех на занаятчийското изложението и изказа специална благодарност на новозагорските винарски изби. Културната проява уважиха и народният представител в 43-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на ОбС Георги Николов, заместник-кметовете Светла Стоянова, Ивайло Енев и Маргарит Тодоров, заместник областният управител на Област Сливен Веска Вълчева, общински съветници, граждани и гости на града.

С богатата музикална програма, поднесена с много чувство и плам от: ДЮФА „Загорчета”, Танцова школа “All steps”, ОШИ „Илия Аврамов”, ФГ „Неранза” ФК „Мъжки глас” и Танцов състав „Балига”, празникът на новозагорци бе по-слънчев и по-богат откъм багри, фигури и композиции, преплитащи се в едно разтърсващо и обновяващо сетивата им усещане.

В тазгодишното изложение място намират художествените занаяти – бижутерство, дърворезба, изработка на свещи, медникарство, ножарство, плъстене, тъкачество, иконопис и др., представени от майстори от Троян, Варна, Габрово, Айтос, Ловеч, Велинград и др. От Нова Загора тази година се включиха: Кица Русева, Нова Загора – декупаж, Радосвета Захариева, Нова Загора – ръчно изработени сувенири и бижута и Венелина Запрянова, Нова Загора – сувенири от дърво.

Разходката из панаирните палати ще остави трайни впечатления у всеки. Вълнените пана, изящните дърворезби ще ви накарат да затаите дъх, а шарените рогозки и веселите черги, ще стоплят душата ви. Няма как да не се възхитите на медните съдове, уникалната керамика и накитите. Освен, че притежават сръчност и умения, изложителите са и много сладкодумни. От разговора с тях всеки заинтересован посетител, може да научи повече за българските занаятчийски традиции.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев