Община Сливен

Българската диаспора в Чикаго ще събира средства за възстановяване на паметника на 6-ти Артилерийски полк

-------------------------------
10.10.2016 / 16:31

Кампанията за набиране на средства за реставрация на паметника на 6-ти Артилерийски полк се превърна в международна инициатива. Това съобщи председателят на инициативния комитет за възстановяване на паметника Пепа Чиликова, предаде репортер наРадио „Фокус”-Сливен.

Сливенската диаспора в Чикаго ще събира средства за възстановяване на паметника. Според Василен Васевски – художник и доцент в департамента “Фондейшънс” на Илинойския институт по изкуствата в Чикаго, българите в града, особено тези, които са родени в Сливен, са се обединили в желанието си да подпомогнат реставрацията на паметника. Все още се обмисля какви точно благотворителни събития ще се проведат в Чикаго.

Междувременно в Сливен кампанията за събиране на средства ще продължи с благотворителни концерти, търгове и поставяне на касички. Средства се набират и по сметка: IBAN: BG73FINV91508416216422, BIC: FINVBGSF, Код: 445100, Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен.

Паметникът на 6-ти артилерийски полк е създаден е в памет на загиналите по бойните полета воини от 6-ти артилерийски полк и е изграден е с дарени от войници и офицери 105 044 лв.

Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов. Паметникът е сериозно увреден от времето и се нуждае от спешна реставрация./"Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев