Община Сливен

10 октомври - Ден на психичното здраве. 450 млн. души в света страдат от психични разстройства

------------------------------------
10.10.2016 / 09:35

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Според данните на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства, предаде БНТ. Българите най-често страдат от тревожни разстройства, депресии и афективни състояния. Най-висок риск от заболяване има групата от 20 до 34 години. Основната причина за поява на тези разстройства е стресът, социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност.

 

Първите симптоми, които издават наличието на проблеми, са безсъние, честа умора, лошо настроение, раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог.

11,4% от българите страдат от тревожни разстройства. Това показват данни на Световна здравна организация /СЗО/, съобщава "Дарик". 6,2% от българите страдат от разстройства на настроението (депресии и афективни състояния), а 3,3% пък злоупотребяват с вещества.

Отбелязва се, че основни причини за психическите разстройства са стресът във всекидневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености.

През 2016 г. темата на Световния ден на психичното здраве, определена от СЗО, е свързана с оказването на психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора.

От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света. В момента брутални конфликти в много страни съсипват живота на повече от 100 милиона жени, мъже, момичета и момчета. Повече от 60 милиона души са разселени на различни места - най-големия брой хора от Втората световна война насам.

СЗО препоръчва националните власти, отговорни за управление на бедствията, да разгледат възможността за готови екипи, които да пътуват до засегнатите от бедствие райони. Психологическата първа помощ може да бъде включена в обучението на хората, които поемат грижите за оцелелите след травма - пожарникари, полицаи, здравния персонал в спешните звена, хуманитарните работници.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев