Община Сливен

Зам.-кметът Пепа Чиликова: Набира ход кампанията за паметника на на 6-ти артилерийски полк

-------------------------------
08.10.2016 / 17:50

Кампанията за набиране на средства за реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк се разраства. Това е съобщила председателят на инициативния комитет за възстановяване на паметника Пепа Чиликова, заместник-кмет на Община Сливен.

Обсъжда се възможността за 24 ноември, тогава през 1926 година паметникът е бил открит, да се състоят благотворителен концерт с участието на сливенските танцови състави и съставите на Военния клуб и търг на картини. Ще има и няколко акции за набиране на средства. Първата е озаглавена „Първите хиляда“.

Първите, дарили по 10 лв. в специалната кутия, сложена на входа на Община Сливен, ще получат поименна грамота, а имената им бъдат изписани на пергамент, който ще бъде поставен в специална капсула, вградена в основанието за паметника. Акцията „Новите 100 войводи“ е насочена към сливенските фирми.

От тях ще се искат по 1 000 лв., а имената на дарителите ще бъдат изписани на паметна плоча, поставена в парковото пространство до паметника на 6-ти артилерийски полк. Предвидена е акция „Родолюбци“ в сливенските училища. Всеки ученик, който реши да се включи в акцията, ще може да дари по 1 лв.

Паметникът на 6-ти артилерийски полк е един от военните символи на града. Създаден е в памет на загиналите по бойните полета воини от 6-ти артилерийски полк по инициатива на подп. Ст. Сотиров, началник на 6-то артилерийско отделение. Изграден е с дарени от войници и офицери 105 044 лв.

Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов. Паметникът е изграден от бял врачански камък и представлява изправен артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна слава – Одрин. Заедно с имената на 379-та загинали генерали и офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано:

„На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета". Паметникът е сериозно увреден от времето. Най-критично е състоянието на фигурата на артилериста. Средства се набират и в дарителска сметка:

IBAN: BG73FINV91508416216422,

BIC: FINVBGSF, Код: 445100,

Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен.

"Фокус"
 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев