Община Сливен

В Нова Загора се състоя Събор - надпяване "Загоре пее - 2016"

-------------------------------
08.10.2016 / 17:48

Осми октомври се превърна в истински празник за любителите на българската народна музика. За пореден път фолклорният събор-надпяване „Загоре пее‘“ бе част от празничната програма на Община Нова Загора по повод Петковден и събра на сцената на НЧ „Д. П. Сивков - 1870“ ентусиазирани фолклорни изпълнители от пенсионерските клубове в общината и региона.

Тази година уважение и признание на самодейците от третата възраст засвидетелстваха Галя Захариева - депутат от 43-то Народно събрание, Георги Николов - председател на ОбС Нова Загора, заместник - кметoвете Светла Стоянова и Ивайло Енев и Станимира Кънчева - началник отдел “Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“.

По традиция, в началото на празника, председателят на „Общински съюз на пенсионерите - 2004” Христо Димитров приветства събралите се участници и зрители с „Добре дошли“ и им пожела едно невероятно преживяване в съботния ден. Той предостави думата на заместник-кмета Светла Стоянова, която имаше честа да открие четиринадесетия събор-надпяване „Загоре пее - 2016”.

Г-жа Стоянова връчи на г-н Димитров поздравителен адрес от името на кмета на община Нова Загора Николай Грозев, в който градоначалникът се обръща към самодейците с думите:

„Благодарение на Вашия ентусиазъм и вдъхновение през изминалите години съборът-надпяване „Загоре пее” се превърна в един истински, емблематичен за община Нова Загора празник на традициите, фолклора и приемствеността! Нека никога не Ви напускат енергията и несломимия български дух и всяко Ваше изпълнение ви носи удовлетворение и вдъхновение!”

Всички участници и гости на превърналия се в традиция събор бяха поздравени и от народния представител Галя Захариева – патрон на събитието. Тя им пожела да продължават да обичат народното творчество, да са все така ентусиазирани и да правят добро, за да получават добро.

Не сцената тази година първи представи своите изпълнения Пенсионерски клуб на учителите „Яница“, гр. Нова Загора, с ръководител Мария Тачева, последвани от още над 30 групови и индивидуални изпълнения. За поредна година във фолклорния форум се включиха пенсионерски клубове от други населени места – Сливен; Раднево; Дряново; с. Чинтулово, общ. Сливен и с. Хан Аспарухово, общ. Стара Загора. За своето участие в събора, всеки получи грамота от Община Нова Загора и подаръци от Галя Захариева – патрон на „Загоре пее – 2016“.

През целия ден участниците радваха почитателите и ценителите на българската народна песен със своите изпълнения. По традиция музикалният форум завърши с обещание за нови срещи, пожелания за много творчески успехи и изяви.

Още снимки от новината

-------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев