Община Сливен

Омбудсманът Мая Манолова: Интернатът в Драгоданово и други като него трябва да бъдат закрити

...
07.10.2016 / 19:38

Специализираните интернати за деца с леки простъпки трябва да бъдат закрити. Това заяви в Сливен националният омбудсман Мая Манолова, предаде репортер наРадио „Фокус”-Сливен. Манолова бе категорична, че подобни институции, в които биват настанявани деца с леки простъпки като бягство от дома или просия, нямат право на съществуване. 10 000 лв. е годишната

издръжка на дете в подобна институция. В България в момента работят шест специализирани интерната, в които са настанени 250 деца. Според Манолова, процесът трябва да започне със закриването на интерната в сливенското село Драгоданово. Именно там две последователни проверки на националния омбудсман са констатирали сериозни нарушения.

Първата проверка е била направена преди 10 месеца. Тогава в специален доклад и препоръки към компетентните институции Манолова е описала лошите битови условия, занемарения учебен процес, липсата на лично пространство и джобни пари за децата. Почти година по-късно, показва повторна проверка, препоръките не са били изпълнени, а условията за децата са се влошили още повече. От 32 настанени в интерната в Драгоданово деца, 6 били „в бягство“, а от 26-те обитаващи дома, петима били малолетни. Наскоро в специализирано звено „Майка и бебе“ от интерната е било приведено бременно момиче. В Драгоданово са констатирани случаи на сексуално насилие, а момичетата оказвали сексуални услуги в селото срещу дребни суми. Липсвали още медицински грижи, не се провеждали учебни занятия, поясни Мая Манолова. Персоналът на дома се опитал да не допусне проверяващите. В понеделник проектозаконът за детското правосъдие ще бъде подложен на широка дискусия с всички компетентни страни, а след това и внесен за обсъждане в Народното събрание, уточни омбудсманът.

Манолова каза още, че ще настоява закриването на интернатите да бъде извършено преди влизането в сила на закона. Това ще позволи на част от децата да се върнат по домовете си, а на други да получат помощ и подкрепа, за да се интергрират по-бързо в обществото. Манолова предлага още кадрите, които работят в подобни интернати да бъдат запазени, а техният опит - използван в комисиите за обществена подкрепа.

Фокус
 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев