Община Сливен

Ден на отворените врати ще се проведе в Центъра за подготовка на специалисти

------------------------------------
06.10.2016 / 09:09

Ден на отворените врати ще се проведе днес от 9.30 ч. до 12.00 ч. в Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, с командир полковник Любомир Вачев, съобщават от Центъра.

Събитието се организира по случай празника на Центъра за подготовка на специалисти – 6 октомври.

Поканени са учениците от сливенските училища, които ще имат възможност да се запознаят с образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, да разгледат музейните експонати.

За младите гости в деня на отворени врати ще звучат изпълненията на Военния духов оркестър на формированието.

От 9.00 ч. за тържественото отбелязване на 66-тата годишнина от връчване на бойното знаме ще се състои строяване на личния състав на централния плац, прочитане на празнично слово и заповеди за награждаване, преминаване в тържествен марш.

Формированието води началото си от 1948 година, когато в края на месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини. С тях са поставени основите на организационното сформиране на ново танково съединение.

С указ №532 от 06 октомври 1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие, което се приема за празник на сливенските танкисти. По-късно формированието става известно с името „13-та танкова бригада” и до 1998 година е част от Трета армия.

От 1998 година формированието носи името „13-та Сливенска танкова бригада”. От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”. От 1 юни 2008 година след реорганизация е Център за подготовка на танкови подразделения. От 1 декември 2012 г., е Център за подготовка на специалисти.

На подчинение на ЦПС – Сливен е Център за подготовка на водачи и логистични специалисти (ЦПВЛС ) – Русе. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев