Община Сливен

Какво ще ни сервира Лечков в понеделник?

Йордан Лечков
25.04.2010 / 09:30

Лечков обяви пресконференция в понеделник. Кмет в отпуск, отстранен от длъжност, тоест, обвиняем. Според традициите в правовия ред, би трябвало да не го прави.

Редно е да изчака решението на бургаския Апелативния съд, който ще се произнесе до сряда или четвъртък. Лечков обаче не мирясва с публичните си изяви. Вчера в ”Труд” отново анатемоса прокуратурата. И щял, независимо от всичко, да изкара мандата си. Него му го дали гражданите на Сливен.

Какво ще ни сервира Лечков в понеделник?

Първо предположение: Лечков е натъкмил някоя нова „Пандора”, т.е. „престъпна” схема с участието на прокурори, местни и неместни политици, общински съветници, журналисти и т.н., а може би вече и съдии. И ни разкрива „лика” на обладания от кариеристични подбуди наблюдаващ делото прокурор Пламен Стефанов. Ще опита да ни убеди, че е незаменимият градоначалник и че е сторил чудеса за града. Може да обяви и протестен митинг или шествие в своя защита – „спонтана” идея на неговите фенове.

Второ предположение: освен отправеното предизвестие към „Хидросистеми” за прекратяване на договора по изпълнение проектите ИСПА и за водния цикъл, Лечков предприема драстичен ход: да опита да изгони от обектите работниците на Русев и Стефанов под предлог, че там вече не се работи. Дружеството вече няма финансовия капацитет заради отказа на Лечков да плаща. Единствен от кметовете на 17 града сливенският градоначалник се е уредил незнайно как още по време на тройната коалиция с пълен контрол над проектите и евросредствата. Ако предположението ни се сбъдне, може да се стигне и до физически сблъсъци и разправа – прогнозират съветници. Оставените без заплати и получилите предизвестие работници на Русев са гневни на кмета и заплашват с гражданско неподчинение.

Говори се още, че на брифинга в понеделник Лечков може да обяви ударно асфалтиране тук или там, като последна далавера с „Биндер” – за ... последно.

Трето предположение: най-неочаквано Лечков подава оставка, плод да речем на постигнат компромис с Борисов, Цветанов и ГЕРБ. В замяна на това ще получи снизхождение: по-лека мярка в един бъдещ процес, даже евентуално да мине без такъв. С това Борисов и ГЕРБ ще си спестят по-нататъшните скандали и политически загуби, които непредсказуемият Лечков ударно им нанася. Самият Лечков се оттегля и опитва да спаси двете „Империи” чрез сложни и безнадеждни финансови и други трикове, защото, казват, яко е оплел конците. Е, може да спаси поне едната „Империа”.

Това предположение изглежда най-невероятно именно заради бездънната финансова яма и съмнителни комбинации с близки фирми и с подставени лица, които самонадеяно наплоди сливенският олигарх. Развръзката ще е драматична и за финансовото дередже на общината с десетките й милиони задлъжнялост по различни пера. Пък и нравът на бившия футболист не предполага подобно развитие: той опитва да показва мускули и се тупа в гърдите като сигурен победител. Май бърка съдебната зала с футболния терен…

Но има и друго предположение: може да сме сбъркали ние нашенската блудница Темида с пресвятата Дева. Възможен е и такъв вариант: бургаският Апелативен съд да върне Лечков на поста. Невинен или не – ще трябва да го преглътнем… Последиците – очаква ни нов разтърсващ епизод от „Империа” – та отвръща на удара” и един последен, финален погром на което е останало от Сливен, смалил се до 90 хиляди жители.

Жители, а не граждани. Защото ако бяхме граждани, нямаше да се стигне дотук.

Но да не гадаем до понеделник…

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев