Община Сливен

Прокурорът Пламен Стефанов за казуса „Лечков”

Пламен Стефанов
24.04.2010 / 10:36

Като основен контрааргумент срещу повдигнатите му обвинения, кметът Лечков изтъква тенденциозните действия на наблюдаващия прокурор Пламен Стефанов.

„Седмица” предлага на читателите вчерашното интервю със Стефанов във в. „Труд”.

- Г-н Стефанов, предприехте мощна атака срещу кмета на Сливен Йордан Лечков. Защо?

 

- Никаква политическа поръчка няма! Разследването на икономическо престъпление не е лесна работа! Ако бях повдигнал обвинение преди изборите, и тогава щях да бъда обвинен, че имам политически мотив. Проверяват се свидетели и от БСП, и от ГЕРБ, от всякакви партии. Имам свидетели от целия град.

 

- Съдът уважи искането ви за отстраняването на кмета Лечков. Беше ли необходимо това?

 

- Съдът наистина прояви смелост. Достатъчно доказателства бяха събрани и представени, за да вземе това решение. Сигурен съм, че го е взел по вътрешно убеждение и съобразно закона. Отстраняването е необходимо за обективната ни работа, за да може хората да добият смелост и да говорят.

 

- Иван Ангелов, адвокатът на г-н Лечков, заяви, че ще иска отвод на всеки магистрат от Сливенския съдебен район заради манипулативната и изострена обстановка в града.

 

- Защитата може да каже много неща. Не виждам манипулативна обстановка. Опитаха се те да я създадат, събирайки хора пред сградата на съда, повечето от които бяха по принуда или заради зависимост.

 

- Колко време ви отне събирането на доказателства? Защитата ви обвини, че до последно работните обвинения са променяни 4-5 пъти.

 

- Делото беше образувано в края на януари 2010-а. До последния момент, преди да повдигна обвиненията, разпитвах свидетели пред съдии. А проверката е започнала през май 2009 г. - като проверка на обществените поръчки и на разкопаването на града. От нея бяха отделени материали, по които се води дело за данъчно престъпление срещу Радостин Русев (съуправителят на "Хидросистеми" - сдружението изпълнител по европроектите в Сливен и шеф на фирма "Булгейт" - б.а.), което е пред приключване. Събрахме данните и образувахме дело за дейността на длъжностното лице.

 

- Защо чак сега са направени тези проверки?

 

- Не е така. От 2006 г. насам имаме 12 проверки на общината и на длъжностни лица в нея. Това са регулярни проверки. И не са правени само от мен.

 

- Съветници от БСП имат данни за обществени поръчки. Според тях общината е ремонтирала фасадата на училище с топлоизолация и боядисване за 175 лв. кв. м при средни стойности 28 - 36 лв. Тези данни достоверни ли са?

 

- Не зная. Сега тече строително-техническа и оценителна експертиза. Включени са всички санирани обекти. С училищата нещата не са фрапиращи. По-сериозни са ремонтите на детските градини. Например с парите за един обект са правени три. Или: дограмата от 100 лв. кв. м е вкарана в себестойност от 400 лв. за квадрат. Ще ме попитате: какво общо има кметът? Ами да видим коя фирма го е правила и коя фирма е подизпълнител. Ще ви кажа две от тях: "Топстройдекор" и "Ружа".

 

- Проверката на Агенцията за държавна и финансова инспекция констатира само административни нарушения, не престъпления...

 

- Проверката на агенцията я предизвикахме по преписката. Бяха съставени 11 акта. Документално нещата са изрядни. Въпросът е тези фирми, които работят, получават ли всичките пари и като ги получат, какво правят с тях? Разплащат ли се с подизпълнителите, или парите отиват на други места? Това ще се установява. Имаме конкретни доказателства.

 

- Какви?

 

- Не мога да кажа. При разглеждането на искането за отстраняване от длъжност наблегнахме само на обвиненията, които са повдигнати. Но събраните доказателства дават повод за още работа. Има конкретни показания на отговорен общински служител, посочил, че е предал списък с обекти, по които е работено без договори. Обекти по обществени поръчки. Ако проверите, договорите са налице.

 

- Многото проверки на общината не показват ли обвиненията на г-н кмета, че от три години насам постоянно проверявате, без да се докаже нещо?

 

- Не, не. Пак казвам - проверките не са правени само от мен, а и от други колеги. Истината е, че години наред се мълчеше. Никой не искаше да свидетелства. Но сега, според мен, вече им дойде до гуша на хората и не желаят повече да мълчат.

 

- Прокуратурата не е ли милостива към опонентите на кмета?

 

- (Усмихва се.) Ако имате предвид Радостин Русев, той се разследва по дело за данъчно престъпление. И всъщност точно тази ревизия стана причина първоначално да започне сериозната проверка, свързана с общината и дейностите на кмета като служебно лице. Защото лично на мен Петко Дюлгеров, вече бившият директор на данъчната дирекция в Сливен, ми се оплака, че има натиск от Йордан Лечков, за да се прикрият ревизиите на "Булгейт", "Леском" и "Спортпалас". Това беше март 2009 г.

 

- Това е едно от обвиненията. А другите?

 

- Да, за натиска срещу Дюлгеров да прикрие ревизионните актове. Също и за натиска му върху определени хора, които имат интереси в газовия бизнес в града. Има и за неизпълнение на решение на общинския съвет. И за това, че за да бъдат дадени 37 дка земя на бизнесмени, кметът е искал да ги актува като общински, без да спази процедурата. От Сливен до "Петолъчката" всички дерета са дадени на една фирма да вадят инертни материали. Къде са разрешенията от МОСВ, на "Басейнова дирекция"? Нека спрем дотук.

Отстраненият от съда кмет Йордан Лечков: Сега вече куршум ли да чакам?

- Бяхте ли изненадан от съдебното решение, г-н Лечков?

 

- Не. Точно обратното. По природа ми е дадено да чета хората по очите. Съжалявам съдийката, защото по очите и прочетох, че се страхува. Един съд, в който виси сянката на Иван Димов и Красьо Черния...

 

- Много ваши колеги кметове са били разследвани, но не и отстранявани от поста...

 

- Чувствам се като Еверест. Толкова пъти са се опитвали да се изкатерят по гърба ми, защото съм известна личност, непокорна, необвързана и всеки се опитва да си извади дивидентите.

 

- Защо сте дали деретата от Сливен до "Петолъчката" без съответните процедури и разрешения? Защо общината плаща по 400 лв. за квадрат дограма като тя струва 100 лева?!

 

- По отношение на Сливен - "Петолъчката" - работи се по закона, има документи, комисия, препоръчана от областния управител, има докладни от кметовете на три села, има и докладна със 7-8 подписа от членовете на тази комисия. Що се отнася до останалите обвинения - един път завинаги всички мними специалисти трябва да разберат, че най-голямата школа за специалистите е в общинската администрация. Няма друго място, където специалистите така добре да познават закона. Моля всички, които се занимават с мен, първо да се подготвят много добре спрямо закона. Ролята на кмета и на кметската администрация е да осигурява средства, да провежда процедури по закон. Законът е този, който определя цените по време на процедури. Не е прокурорът, не е съдията, не е премиерът, не е президентът. Идваш, явяваш се, даваш цена, участваш и изпълняваш.

 

- Законът определя нарастването на цената от 100 на 400 лева?

 

- Изразих се ясно. Спазили сме закона, подготвени сме и пред съда ще докажем това. Всичко друго са пълни измислици на аналитични умове от ДАНС и неподготвени прокурори за тази материя. Приказки от "Хиляда и една нощ". Всички проверяващи казват, че съм единственият кмет, който се подписва, и си плаща глобите. Това са административни наказания. Освен това, аз си слагам подписа под документи, върху които са се разписали минимум 5-6 специалисти, на които вярвам.

 

- Глоби, казвате. Но с тях ощетявате бюджета на общината. За какви суми става дума?

 

- Никого не ощетявам. Платил съм глоби за над 100 хил. лв., откакто съм кмет. Платил съм си ги всичките, и то с лични пари.

 

- Лични пари?

 

- Да. Лични. И го правя, защото искам нещата да се случват. Това е поемане на риск. Когато встъпих в длъжност, Сливен беше на последно място. Сега сме водеща община. Имаме улично, алейно осветление, ремонти на детските заведения и училища, от 50 социални заведения 45 са направени. А спортните зали, площадките... Но! Щом ме проверяват толкова много, значи много е направено.

 

- Как ще се защитите в отговор на твърденията, че сте оказвали натиск срещу вече бившия директор на Данъчната дирекция в Сливен заради фирмите от рамковото споразумение с общината, които са работили по обществените поръчки?

 

- Като кмет имам контакт с абсолютно всеки жив организъм и механизъм в община Сливен. И проверявам, и контактувам, може да се каже, че и си пия ракията с някои от тях. Но това не значи, че са ми дясна ръка! Кога съм казвал, че Радостин Русев (съуправителят на фирмата изпълнител по водния проект) ми е дясна ръка?! От грижа за това, че общината работи с тези фирми, съм потърсил разговор с данъчния шеф Петко Дюлгеров. Това рамково споразумение е ноу-хау за цялата страна! Исках да разбера истината за ревизиите, а не да притискам. След срещата с него разбрах, че той прикрива една от тези фирми и има нарушения, и изнесох данните за обвързаността на шефове на ведомства и други в т.нар. кутия на Пандора...

 

Всички свидетелски показания са на двама бивши зам.-кметове, на които съм поверявал най-важния ресор, и съм отстранил, защото не съм бил доволен от работата им. Те са засегнати от мен. Други свидетели са неуспял кандидат-кмет и един общински съветник, който писа чак до австрийска банка да не ни дават изгоден кредит. Много ще ми е интересно, след като Апелативната прокуратура е дала на окръжния прокурор четири месеца срок, дали ще успее да събере достатъчно доказателства по повдигнатите обвинения?

 

- Какви ще са последиците, ако отстраняването ви бъде потвърдено от следваща съдебна инстанция?

 

- Нека хората сами преценят. Да си спомнят какво беше Сливен преди идването на Лечков... Гарантирам, че до 2012 г. Сливен ще стане най-доброто място за живеене. Това е поредна атака срещу мен, това им е начинът да ме обезсилят. После куршум ли трябва да очаквам? Атаката бе планирана за догодина, преди изборите. Но няма да успее, усещам го с интуицията си. Факт е, че хората ме подкрепиха пред съда. И аз като бат' Бойко отдавна съм казал: Мен хората са ме избрали! От днес (вчера - б.р.) съм кмет в отпуска. Не съм си вземал отпуска от 7 г.

Интервюира: Росица НИКОЛОВА

Б.Р.: Заглавието е на редакцията

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев