Община Сливен

Депутатът Янко Янков: Партиите умишлено се опитват да неглижират президентската институция с недостойни и неподходящи кандидати

-------------------------------
02.10.2016 / 10:03

Партиите умишлено се опитват да неглижират президентската институция с недостойни и неподходящи кандидати. Това каза народният представител от ДПС Янко Янков.

„Около 31 са кандидатурите за президент на базата на регистрираните в ЦИК. Имам чувството, че някой се опитва да неглижира президентската институция. И мисля, че това се прави умишлено. Партиите и този път, за пореден път, проявиха политическа демагогия и това ще бъде забелязано от българските граждани и пряко ще се отрази на избирателната активност”, посочи той.

„Такъв цинизъм при номинациите, такава безотговорност при издигане на кандидати, които видимо нямат достойнството, умението, образованието и опита да бъдат президенти ще доведе до нихилизъм от страна на избирателя към вота и ниска избирателна активност, а може би и това се цели, за да може пряко обвързаните партийни и купените гласове да бъдат ангажирани с избора за президент“, коментира Янков.

Според него българската политическа система и партиите в нея проявяват голяма безотговорност към тази изключително важна институция и това ще се отрази пряко на авторитета на партиите, на техния статус сред избирателите. По думите му в понеделник ще стане ясна позицията на ДПС относно това кой от кандидатите подкрепя.

„Ние сигурно ще се съберем в понеделник на заседание. Вторник е последен ден за регистрация на кандидати и имаме готовност, ако се наложи, да издигнем и наша кандидатура. Ще направим сериозен анализ има ли сред издигнатите кандидати такъв, който отговаря на критериите ни - да бъде надпартийна фигура, да е евроатлантик, да работи изключително за обединяване на нацията, за просперитета на страната, за авторитета на България, защото президентът има пряк ангажимент към външната политика, за сигурността на страната, защото е главнокомандващ на българската армия и пряко ръководи Консултативния съвет за национална сигурност. И ако има такъв кандидат, който преценим, че има качествата, опита и възможностите ще се ангажираме да го подкрепим.

Ако няма такъв кандидат може да издигнем своя кандидатура или да не подкрепим никого“, заяви Янко Янков.

Според него без да е ясен кандидатът на най – голямата партия в страната е трудно да се прави анализ и да се заявява категорична позиция, затова в понеделник след съвещанието от партията ще излязат с решение. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев