Община Сливен

Елка Михайлова за състоялия се инфотур и с призив към хотелиерите за дейно участие в развитието на туризма в Сливен

-------------------------------
01.10.2016 / 08:31

"Седмица" се обърна към консултанта по туризъм в община Сливен Елка Михайлова с молба да сподели своите впечатления от проведения преди дни инфотур в града ни:

Е.Михайлова: Искам да благодаря на всички, които се отзоваха на поканата за участие в инфотура, посветен на Световния ден на туризма.

Благодаря и на директорите на музеите, включени в програмата, които с голямо желание посрещнаха своите гости и им представиха много подробна информация за експозициите в техните обекти.

Благодаря и на г-н Бозуков и колегите от комплекс „Национал” за тяхното съдействие.

Радвам се, че в групата се включиха и студенти от специалност „Мениджмънт на туризма”, които, признавам, пропуснах да поканя. Важното е, че те са прочели в местните медии програмата и целите, които си поставяме. Обадиха ми се студенти, които изявиха желание да се включат, присъединиха се и техни преподаватели. Всички участници проявиха огромен интерес към всичко, което чуха и видяха. Това са и хората, които много скоро ще работят в областта на туризма в Сливен и съм обнадеждена, че ентусиазма и идеите на младите хора ще променят облика на тази толкова важна за икономическото развитие на града ни сфера.

Ако трябва с една дума да определя резултата от инфотура, трябва да кажа, че той беше много полезен, успешен и приятен.

Аз обаче винаги си поставям и по-високи цели. Затова трябва да споделя, че съм разочарована от пасивността на хотелиерите в града. Скоро беше публикувана статистиката за реализираните нощувки в местата за настаняване в Сливен, която отчита 20% спад в сравнение с 2015-та година. Това означава и 20% по-малко приходи. На фона на това не виждам желание и търсене на решение за промяна. Първият въпрос, който ще си зададе всеки гост на града ни е: „Защо да отида в Сливен?”. Следващите въпроси са: „Какво мога да видя в Сливен?”, „Какво мога да правя в Сливен?”, „Защо да остана в Сливен за ден, два или повече?” и чак след тези въпроси е следващия:”В кой хотел да отседна?”. Ако собствениците и управителите на хотели не могат да отговорят на първите въпроси, не трябва да очакват хотелите им да се напълнят. Не можеш да разчиташ само на хора, които са в командировка в града или на сватба, или по друг еднократен повод.

Ето затова трябва да работим заедно. За да имаме готови отговори на първите въпроси.

Често ми се случва да чувам коментари от хора от бранша, че в продължение на няколко години Община Сливен не прави нищо за развитието на туризма. Сигурно донякъде са прави. Но ето сега в последните 2-3 месеца се разработи нов сайт, който представя всички културно-исторически забележителности, места за настаняване и хранене, атракции, събития. Не е съвсем попълнен, но го пуснахме в действие, за да може всеки потенциален гост на града да открие това, което му е нужно и да посети Сливен. Изпратих на всички заинтересовани, писма с покана да предоставят информация и снимки за обектите си, отговориха по-малко от 15% от тях. При това включването им в сайта е напълно безплатно, създаването и поддръжката на сайта е изцяло за сметка на Община Сливен.

Е, какво е обяснението на това? Че нямат нужда от реклама? Че са толкова заети и нямат време да изпратят пет снимки и пет реда информация? Трябва да е ясно, че нито Община Сливен, нито който и да е специалист в туризма, може сам да промени облика на туризма в града. Това е задача, в която трябва да се включат всички – с активност, с идеи, с желание. Иначе нищо няма да се промени и догодина ще отчетем 30% спад на нощувките.

Още веднъж напомням, сайтът е: infotourism.sliven.bg. Изпращайте информация за обектите си, за събитията, които организирате, за новите неща, които правите и предлагате, за да стигне до повече хора.

Предстои да разработим и няколко туристически програми за уикенд в Сливен, за ваканция в Сливен- засега работните им заглавия са: „Сливен – пътуване през вековете”, „Сливен- в света на вкусове и аромати”, „Сливен – градът на стоте войводи”, „Сливен-люлката на текстилната индустрия” и др. Надявам се да се включат всички с идеи, предложения и желание за обща работа.

И за да завърша, въпреки, че има още много неща, които трябва да си кажем искрено и директно, в полза на развитието на туризма в нашия град, ще цитирам най-новата песен на група БТР, които пяха миналата събота на фестивала „100те войводи”: „ Сто надежди всеки ден откривам, сто надежди и една сълза, сто надежди се събират в извора на живата вода”. Та и аз така. Продължавам да откривам всеки ден надежда, дано да станат сто. И може би ще разработя и една програма – Сливен – градът на стоте войводи и стоте надежди…

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев