Община Сливен

Наторяване с птича тор е причина за острата и неприятна миризма, усетена днес в Сливен

-------------------------------
30.09.2016 / 14:55

Наторяване с птичи тор е причината за острата и неприятна миризма, усетена днес в Сливен, няма опасност за гражданите. Това стана ясно от думите на кмета на общината Стефан Радев по време на извънредна среща с журналистите.

„За по-малко от час установихме какъв е източника. Неприятната миризма е от птичи тор, с който се наторява 400 дка новоизграждаща се градина с череши. Теренът на земеделския производител се намира в района на „Краставо поле”, западно от Сливен, срещу предприятието „Динамо”.

В пресконференцията взеха участие заместник-кметът Стефан Кондузов, д-р Пламен Пенчев - директор на Областна дирекция за безопасност на храните, експерти по екология и гражданска защита в община Сливен.

Д-р Пенчев поясни, че торта е поставена в края на август, и в момента се разхвърля из градината. Земеделските производители са задължени да заорат наторените площи, което ще спомогне за премахване на неприятната миризма. „Това е т.нар. биоторене без използване на изкуствени торове”, каза Пенчев.

На място са специалисти от РИОСВ Стара Загора - оторизираната институция за контрол на качеството на околната среда, в това число на въздуха. По въпроса ще бъдат информирани за действие по компетентност Общинската служба „Земеделие” и Областната дирекция по безопасност на храните.

Множеството получени сигнали в Общинска администрация за острата задушлива миризма бяха за цялата територията на град Сливен - от районите на Банско шосе, предприятията Динамо, Топлофикация, Миролио, кварталите „Надежда” и „Даме Груев”, „Ново село” и „Българка”, централната градска част, Хидрометеорологичната обсерватория, детски и здравни заведения.

Кметът Радев тази сутрин разпореди спешна проверка във връзка с получените сигнали. „Имам уверението на фирмата, която изгражда градината, че това наторяване ще приключи до утре”, каза кметът на Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев