Община Сливен

Сливен се включва в Европейската нощ на учените с представянето на различни забележителности в областта

------------------------------------
30.09.2016 / 10:26

Сливен е един от градовете в България, който се включва в Европейската нощ на учените. Мащабната програма обхваща 14 града и населени места в цялата страна.

10-тата проява в България ще се проведе на повече места от всякога. Мащабната програма в нощта на 30 септември включва събития в Сливен, София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен.

 

За повода в Сливен от 17:00-18:00 часа при вход свободен ще бъде отворен Музея на текстилната индустрия.

Експозицията на Музея на текстилната индустрия - Сливен представя появата, развитието и постиженията на текстилната техника, технология и машиностроене. В музея са показани ръчното и фабричното текстилно производство от епохата на ранния неолит (VII хил. пр. Хр.) до края на ХІХ век и от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век. Демонстрирани са уреди, техники и технологии, използвани в домашното, занаятчийското и манифактурното текстилно производство. Експозицията запознава и със занаятите, свързани с производството на тъкани – копринарство (производство на естествена коприна), абаджийство (производство на груб вълнен плат), гайтанджий­ство (плетене на шнурове), басмаджийство (щампиране), мутафчийство (обработване на козина) и килимарство.

 

В Котел врати отваря Пантеона на Георги Стойков Раковски.

Пантеонът е посветен на един от най-великите български революционери и възрожденци – Георги Стойков Раковски, известен още като Георги Сава Раковски. В основната експозиционна зала е експониран мраморният саркофаг на Раковски. Върху него са поставени бронзово знаме с думите „Свобода или смърт“ и копие от сабята на революционера. В зала „Революционери“ на експозицията „Котленски възрожденци“ се проследява жизненият път на Раковски и неговата публицистична и революционна дейност. Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, личните му дневник и оръжие, и колекция от оръжие от Руско-турската освободителна война.

 

В нощта на отворените врати посетители приема и Природонаучен музей – Котел.

Природонаучният музей в Котел е един от най-богатите в страната. В него се разкрива биоразнообразието на Източна Стара планина чрез близо 30 000 експоната от живата и неживата природа, разположени на площ от 1000 кв.м.

Показани са начинът на живот и местообитанията на отделни животински видове, както и са изложени редки видове, застрашени от изчезване.

 

Отворените са вратите и в къща-музей „Йордан Йовков“.

Ниската еднокатна приземна къща на Голямо Бърдо е родният дом на писателя Йордан Йовков.Експозицията представя дълбоката връзка на писателя с родната му Жеравна, която ще превръща във вдъхновение за „Старопланински легенди“. Уникалният подход при експонирането представя места от Жеравна, които са намерили отражение в „Легендите“. Друг акцент е колекцията от произведения на писателя и писалката му, с която са написани „Легендите“.

 

Жеравна се включва с Художествената галерия.

Експозицията „Приложно и изобразително изкуство“ е поместена в сградата на училището, построено през 1867 г., а днес художествена галерия. Фондът на първата селска галерия в страната е от 450 творби на наши и чужди художници.

 

В Медвен са отворени вратите в къща-музей „Захари Стоянов“.

В родната къща на Захари Стоянов в Медвед са експонирани лични вещи на летописеца на Априлското въстание. Представени са и произведения, свързани с публицистичната дейност на Захари Стоянов, и различни издания на „Записките“.

 

Европейската нощ на учените е мега събитие, което се случва едновременно в стотици градове в цяла Европа и по света в последния петък на месец септември. В тази нощ университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. "Топ новини"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев