Община Сливен

Поетът Деньо Денев и актрисата Ефимия Павлова са носителите на званието „Почетен гражданин на град Сливен и общината“ за 2016 година

-------------------------------------
29.09.2016 / 14:09

Поетът Деньо Денев и актрисата Ефимия Павлова са носителите на званието „Почетен гражданин на град Сливен и общината“ за 2016 година, решиха общинските съветници.

На заседание днес Общинския съвет днес, с пълно единодушие, реши на двамата изявени творци да станат носители на най-високото звание.

Деньо Денев е роден през 1946 година в град Сливен. Работи и живее в родния си град. По образование е инженер-химик, но е работил повече като журналист. Двадесет и пет години е работил в редакцията на вестник „Сливенско дело“, тринадесет от които е главен редактор на вестника.

Публикувал е много портрети и статии за творчеството на редица изтъкнати творци. Издал е 25 книги с поезия, литературна критика и публицистика. Автор е на пиеси, постановчик е на спектакли, съставител е на антологията „200 български поета от ХХ век“. Повече от 30 години на обществени начала е художествен ръководител на литературен клуб „Йордан Йовков“ при Военен клуб – Сливен.

Носител е на четири национални литературни награди: „Атанас Далчев“, „Дамян Дамянов“, „Милош Зяпков“ и наградата на община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов“.

Ефимия Павлова е сред най-успешните български куклени актриси, режисьори и директори на театри в цялата страна. Родена в Благоевград, професионалния й път започва от сцената на Държавен куклен театър - Сливен, където работи в продължение на 16 години като актриса.

От 2001 год. до сега е директор и режисьор постановчик на същия театър. Основател и директор е и на Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“. Под ръководството на Ефимия Павлова театърът става лауреат на множество международни отличия. На тържествената сесия на Общински съвет Сливен в навечерието на празника на града – Димитровден, Деньо Денев и Ефимия Павлова ще получат официално почетните си звания.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев