Община Сливен

Поредно заседание по делото срещу високите данъци. Административният съд го отложи

------------------------------------
27.09.2016 / 21:13

Днес Административният съд даде ход на делото срещу високите местни данъци. Жалбоподатели са десет граждани, които бяха представлявани в съда от адвокат Цвета Бъчварова. Процесуален представител на Общинския съвет бе Александрина Радкова-Кънева. Прокурор по делото бе Милена Радева от Окръжен съд-Сливен.

 

В хода на делото стана ясно, че вчера общината е предоставила на съда писмени доказателства в своя защита – доклад от директора на дирекция „Местни данъци и такси”, извадки от сайта на общината, проект на Бюджета на общината, информация за публично обсъждане и т.н. Тези писмени доказателства бяха приобщени към делото.

 

В пледоарията си, която продължи повече от 20 минути, адвокат Бъчварова обясни подробно къде вижда нарушения в приемането на решението на Общинския съвет за изменение на Наредбата и заяви, че предоставените писмени доказателства от страна на общината са неприемливи. От своя страна Александрина Радкова-Кънева каза, че приложените писмени доказателства са съотносими към делото и релевантни към изненението на Наредбата.

 

Прокурор Радева заяви, че оспорването е основателно, заради редица нарушения, затова жалбата трябва да бъде уважена.

 

Председателят на съдебния състав Владимир Първанов реши в 5-дневен срок двете страни по делото да предоставят становищата си в писмен вид.

 

След заседанието прокурор Радева заяви: „Налице са съществени административно-процесуални нарушения при приемане на измененията в Наредбата за определяне на местните данъци. Нарушен е чл. 28 от Закона за нормативните актове, съгласно който всеки проект се внася в компетентния орган, в случая Общинския съвет, ведно с мотивите за неговото изменение, като тези мотиви трябва да съдържат целите, които се поставят, анализ на очакваните резултати, причините, които налагат приемането, и съответствие с правото на Европейския съюз. В случая това императивно задължение на закона не е изпълнено, поради което подадената жалба е основателна и оспорените разпоредби се явяват незаконосъобразни. Има известни нарушения и на Правилника за дейността на Общинския съвет”. "Сливен нюз"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев