Община Сливен

Панихида в памет на жертвите от битката при Каймакчалан и тържествена церемония пред "Орлето" в Сливен

-------------------------------
27.09.2016 / 21:30

Панихида в памет на загиналите в битката при Каймакчалан беше отслужена от отец Красимир в Катедрален храм „Свети Димитър” в Сливен. Църковният ритуал е по случай 100 години от сражението при КаймакЧалан.

На възпоминанието присъстваха кметът на община Сливен Стефан Радев, народните представители Таско Ерменков и Иван Славов, председателят на Общинския съвет – Димитър Митев, общински съветници, културни дейци, ученици от гимназиите „Добри Чинтулов”, „Захарий Стоянов”, „Дамян Дамянов” и СУ „Пейо Яворов” и граждани.

 

"Изминали са сто години от битката на връх Каймакчалан и ние трябва да пазим паметта на падналите в сражението, на падналите за нашата свобода и независимост и да тачим техния подвиг. Това заяви кметът на Сливен Стефан Радев по време на официалната церемония в града по случай 100-годишнината от сраженията при Каймакчалан. Той посочи, че ако днес България е свободна и демократична, всичко това го дължим на героизма на нашите предци и нищо не сме получили даром. "Добре е да помним винаги това, да помним какво сме наследили, защото ние сме длъжни да го съхраним и предадем на нашите деца. Докато тачим дати като днешната и битки като тази на Каймакчалан, докато пазим паметта на нашите герои, ще имаме бъдеще, ще ни има и нас. Да живее България!", допълни Радев.

 

Официалната церемония по случай 100-години от битката при Каймакчалан се проведе пред паметника на 7-ми конен полк "Орлето". На събитието присъстваха още народният представител Иван Славов, областният управител Татяна Петкова, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, ръководители на институции, представители на организации, ученици и много граждани.

Веселина Янакиева, уредник в Регионален исторически музей, разказа за битката при Каймакчалан. По-късно бяха поднесени венци и цветя на признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

В тържествената вечер, посветена на годишнината, бяха прочетени откъси от книгата "Каймакъ - Чаланъ" на Красимир Узунов. Авторът е един от потомците на участниците в битката.

Събитията по случай 100 години от сраженията при Каймакчалан започнаха сутринта с панихида в памет на загиналите в битката. Тя беше отслужена от отец Красимир в Катедрален храм "Св. Димитър". В 18.30 часа премина факелно шествие по бул. "Цар Освободител", в което се включиха ученици от всички училища в града.

Организатор на проявата беше Община Сливен, Регионално управление на образованието, Регионален исторически музей, Военно формирование 22 220.

Още снимки от новината

-------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев