Община Сливен

В първия телевизионен дебат Клинтън засенчи Тръмп

------------------------------------
27.09.2016 / 09:32

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп спориха за работните места, данъците и расизма в първия от трите телевизионни дебата между двамата претенденти за Белия дом, но първите реакции на фокус групи, анализирани от социолозите избиратели и на азиатските пазари изглежда сочат, че тя се е представила по-добре от него.

 

Кандидатът на Демократическата партия обвини републиканеца Тръмп, че от години е расист и се е възползвал до последно в кампанията си от твърдението, че президентът Барак Обама вероятно не е американски гражданин. Клинтън го обвини също, че не плаща федерални данъци и не е дал нито цент за образование и здравеопазване.

 

Тръмп я обвини, че въпреки дългогодишното ѝ присъствие в администрацията и на изборни постове няма с какво особено да се похвали, че е лицемерна в някои от тезите си и че "характерът ми на победител" е най-голямото му достойнство, докато тя няма "издържливост" да е президент.

 

Режисьорите на предаването, което се очакваше да бъде гледано от невероятните за политическо събитие до 100 милиона зрители, разделиха екрана на две, за да се виждат едновременно и двамата участници. Така през цялото време можеше да се види как реагира единият, докато говори другият.

Повечето анализатори на начина, по който са изглеждали Клинтън и Тръмп и как е протекъл дебатът, казват, че републиканецът е бил принуден да се оправдава, защитава и оплаква от негативна кампания срещу него, което му е попречило да изпрати посланията си към аудиторията.

 

Но има и критики, че модераторът Лестър Холт, водещ от NBC News, е бил твърде пасивен, не е реагирал, когато са отправяни неверни твърдения и не е повдигнал важни въпроси, а се е придържал към съвсем общи теми като "Защо смятате, че сте най-добрият кандидат за президент на САЩ".

 

Първите проверки на обвиненията по време на дебата показват, че и Клинтън, и Тръмп са допуснали грешки в твърденията си.

Републиканският кандидат обаче не се възползва от възможността още в първия дебат да я критикува за спорни действия на семейната ѝ фондация на Клинтън, които повдигат въпроси за потенциален конфликт на интереси и приемане на средства срещу недекларирано лобиране.

 

Зрители и коментатори казват, че въпреки, че е имал 3-4 месеца да се подготви и въпреки това се е явил, разчитайки на маниера си да се държи непринудено и да прекъсна често опонента си, което в крайна сметка изглежда като импровизация. С нея той не е убедил аудиторията, че е по-подходящ за президент и макар да не е изгубил верните си последователи, не е успял да привлече достатъчно от колебаещите се избиратели.

 

Клинтън, от друга страна, е отделила повече време от нужното да представя опонента си като негоден за президент и главнокомандващ, вместо да представи по-добре визията и плановете си как би управлявала САЩ.

 

Това бе и първата среща на милиони американци с кампанията за президент на САЩ, за мнозина дебатът бе просто политически цирк на непопулярни кандидати (61% не одобряват Тръмп, 52% - Клинтън, според проучване на "Уолстритй джърнъл" и NBC), предстоящ още две срещи между двамата на телевизионня екран и тепърва ще се види дали подобно събитие реално влияе върху предпочитанията на избирателите. "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев