Община Сливен

Oбластно състезание по пожароприложен спорт се проведе в Котел

------------------------------------
26.09.2016 / 09:12

Пожароприложният спорт е фундамент в дейността на пожарникарите за работа при гасене на пожари и ликвидиране на аварии. Той възпитава в спортуващите смелост, сила и мъжество – качества, които са крайно необходими в екстремални ситуации. Тази година домакин на спортното събитие беше град Котел, където сили и майсторски умения премериха отборите на РСПБЗН – Сливен, РСПБЗН – Нова Загора, РСПБЗН – Котел и РСПБЗН – Твърдица.

Състезанието се проведе в традиционните четири дисциплини: „Изкачване с щурмова стълба”, „Сто метрова пътека с препятствия”, „Пожарна щафета” и „Бойно разгръщане от мотопомпа„

Ротационен домакин на областното състезание беше РСПБЗН – Котел.

В дългогодишната история на състезанията по Пожароприложен спорт районната служба в Котел се е класирала на челни места както следва: един път на първо място, два пъти на второ място и през останалите години е заемала съответно трето или четвърто място.

 

Пожароприложният спорт започва развитието си в Европа през 20-те години на ХХ в., когато се провеждат първите състезания. Правилата за състезанията са заимствани от ежедневните ситуации, в които попадат огнеборците, в съответствие с пожаростроевите устави. В България практикуването и развитието на пожароприложния спорт също започва в началото на миналия век, като първите състезания са проведени през 1928 г. в гр. Русе.

За първи път Федерация по пожароприложен спорт у нас се основава през 1961 г., която през 1991 г. е регистрирана по Закона за лицата и семейството. Тя е лицензирана от Държавната агенция за младежта и спорта заедно със спортните клубове по пожароприложен спорт на териториален принцип. "Котел нюз"

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев