Община Сливен

Започва дисциплинарно производство срещу Иван Димов

ivan dimov
22.04.2010 / 14:40

В последния възможен момент Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу своя бивш член и сегашен съдия в Сливен Иван Димов, както и срещу Стойко Стоев, който сега е съдия във Военно-апелативния съд, съобщи сайтът „Всеки ден”. Двамата подадоха оставки от ВСС заради контакти с Красьо.

Дисциплинарните производства срещу двамата започват в последния момент, тъй като утре изтича давностният срок от шест месеца, в който може да им се търси отговорност. Членът на ВСС Петър Стоянов обясни пред журналисти, че това се случва сега, тъй като кадровиците чакали да приключат по-голямата част от дисциплинарните дела срещу магистратите, контактували с Красьо, за да се направи “частичен” анализ на практиката. Стоянов каза също, че членовете на съвета са имали “особен правен спор” дали може да се налагат наказания на изборни членове на ВСС.

Сега кадровиците се позовават на частта на Етичния кодекс, която казва, че нормите са приложими и към членове на ВСС, тъй като те са магистрати. Мнението си ВСС базира и върху изготвеното становище, според което членовете на съвета не губят магистратския си статус, докато кадруват в “правителството на съдебната власт”. Така от ВСС са решили, че могат да стартират дисциплинарна процедура срещу Стойков и Димов в качеството им на магистрати.

Оказва се обаче, че министърът на правосъдието Маргарита Попова е изпратила писмо до кадровиците, в което им “напомня”, че трябва да приключат случая с двамата бивши членове на съвета. В писмото се казва, че нарочна комисия вече е излязла със становище, че Димов и Стойков са нарушили нормите в Етичния кодекс на магистратите.

Преди време, след като избухна скандала “Красьо” от ВСС обясниха, че не могат да предприемат действия срещу двамата, тъй като в закона не е регламентиран начинът, по който се наказват или освобождават прегрешили членове на съвета, избрани от парламентарната квота. В последствие такива текстове бяха вкарани в Закона за съдебната власт спешно, по предложение на правосъдното министерство. Как ще се приложат те по конкретния случай със задна дата обаче не стана ясно.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев