Община Сливен

"Алфа Рисърч": За българите - бежанците най-опасни. Борисов - най - одобряваният политик

-------------------------------
21.09.2016 / 15:10

40% от българите вече се притесняват от нарастващата имиграция на хора от „Третия свят“ към България. Преселниците вече са основна вътрешна заплаха за хората, наред с корупцията, демографския срив и бавното икономическо развитие. Това сочи национално представително проучване на „Алфа Рисърч“ проведено в периода 09-15 септември.

 

Сред външните заплахи за сигурността на страната ни на първо място българите поставят международния тероризъм. С над 30% се е увеличил броят на българите, които смятат, че най-сериозната заплаха за страната ни е международният тероризъм. 64% са на мнение, че тероризмът е заплаха, сравнено с 2015 г., когато броят им е бил 30%.

 

На второ място сред външните заплахи за сигурността българите поставят притока на бежанци. 61% от тях се чувстват застрашени от преселниците по данни на „Алфа Рисърч“.

 

43.1% от българите смятат, че правителството трябва да има по-твърда политика към бежанците.

 

„Корупцията“, като вътрешна заплаха за сигурността, не е помръднала с нито един процент във възприятието на българите от миналата година (59%). Нагоре в класацията на вътрешно-политическите заплахи се изкачва демографският срив и по-бавното от очакванията след приемането на България в ЕС икономическо развитие на страната.

 

С 22% е паднал броят на българите, смятащи високата престъпност за сериозна заплаха за страната ни.

 

По данни на „Алфа Рисърч“ през последните 10 години основните притеснения на българите за сигурността на страната идват от външни заплахи. Ако през 2006г. българите са се притеснявали основно от глобалните епидемии, климатичните промени и международната организирана престъпност, сега само последната влиза в Топ 3 на тревогите.

 

56.9% от анкетираните със сигурност ще гласуват на президентските избори, 51.4% – на референдума.

Началото на есенния политически сезон се характеризира с малки, но многозначителни промени в рейтинга на политическите лидери, сочи проучването на „Алфа Рисърч“. Динамиката отразява най-вече проблемите, които различните части на политическия спектър срещнаха в процеса на номинацията на президентските кандидатури.

 

Б.Борисов остава най-одобряваният партиен лидер с 32.6% положителни оценки. Действията му през последния месец увеличават обаче поляризацията в отношението към него, която се изразява в ръст както на позитивните, така и на негативните мнения за лидера на ГЕРБ.

 

Изключително интересна е ситуацията в ляво. След драмата с номинацията на ген. Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ, Г.Първанов бележи нов спад от 2% и така за първи път рейтингът на бившия президент пада до този на председателя на БСП – 18.3% за Г.Първанов, 18.5% за К.Нинова. Новият председател на БСП излиза от скандалите без поражения, сочат данните от проучването.

 

В тази ситуация, като политик с най-висок личен рейтинг в ляво, се очертава Т.Дончева. Оставайки в страни от раздорите на бившите си съпартийци, тя печели дивиденти и одобрението й се покачва до 21.9%.

 

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Кр. Каракачанов, който достига 20% одобрение. Доста по-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър – 13.4% за В.Симеонов и 4.5% – В.Сидеров.

 

Формално щастливата развръзка с излъчването на кандидат-президент на Реформаторския блок след месеци мъчителни преговори, не е довела до позитиви за нито един от лидерите на блока. Всички те запазват относително ниски равнища на обществено доверие – М. Кунева (9.8%), Р. Кънев (7.8%), Н. Ненчев (7.3%), Б. Лукарски (5.4%), сочат данните от проучването на „Алфа Рисърч“. Тази свита стартова подкрепа вещае трудна кампания за Тр. Трайков като кандидат на Блок, по който има доста пукнатини. "Tруд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев