Община Сливен

20 септември - Ден на отворените врати в РБ "Сава Доброплодни"

------------------------------------
19.09.2016 / 09:52

По традиция, всяка година, в началото на учебната година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен организира Ден на отворените врати. В програмата се включват различни инициативи за представяне на възможностите на библиотеката за подпомагане процеса на образование и самообразование на учениците.

 

В програмата на Деня на отворени врати на 20 септември са предвидени екскурзии в библиотеката, демонстрации на възможностите за ползване чрез Интернет на пълнотекстови електронни бази данни чрез новата платформа на Електронния каталог на библиотеката, ще бъдат представени и нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове.

 

Акцент в програмата е премиерата на последната книга за деца на известната българска писателка Кина Къдрева - „Морски приказки” излязла от печат през тази година. Премиерата на книгата ще се състои от 10:30ч. и ще бъде приказен подарък за всички малки почитатели на вълшебни истории и неочаквани приключения по случай началото на учебната година. С представянето на книгата ще бъде отбелязан и предстоящия 85-годишен юбилей на писателката.

 

Кина Къдрева е автор на 16 книги за деца, на детски телевизионни програми, на пиеси и филми за деца и юноши. По нейни приказки в Хамбург е създадена сиситема за развитие на творческото мислене и обучението по литература, въведена в училищата в Германия. През 1994 г. Кина Къдрева е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден й от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО и името й е вписано в Почетния списък на най-добрите детски автори на детски и младежки книги на планетата. Носител е на Националната награда „Константин Константинов” за цялостен принос в книгоиздаването за деца (2011), наградата „Златен век” –за заслуги към българската култура на Министерството на културата и на почетна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество.

 

Друг акцент в програмата на Деня на отворени врати, насочен към изучаващите английски език, е отбелязването на 150-годишнината от рождението на английския писател Хърбърт Уелс /1866–1946/, един от най-популярните автори на научнофантастични романи. Ще бъде представена презентация на тема: „Хърбърт Уелс – бащата на научната фантастика” придружена с прожекция на филма „Война на световете”.

 

Хърбърт Уелс е роден на 21 септември 1866 г. в Бромли, графство Кент, Великобритания. Завършва биология в Лондонския университет през 1890 г. С литература започва да се занимава след като завършва университета. Заедно с Жул Верн и Хюго Гърнсбек, е определян като „Баща на научната фантастика“. Романите му „Машината на времето”/1895/, „Война на световете”/1898/, „Невидимият човек“/1897/ и „Островът на доктор Моро” му гарантират запазено място в световната литература. Освен научна фантастика, той пише и съвременни романи, исторически, политически и социални коментари и дори учебници за военни игри. През 1934г. е избран за президент на международния Пен-клуб. Умира през 1946 г.

 

За запознаване на посетителите с новите информационни услуги на библиотеката и с актуална информация за новопостъпилата литература в помощ на учебния процес ще бъдат организирани беседи и презентации в различните зали на библиотеката.

 

По традиция в този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти за всички обслужващи звена на библиотеката ще бъде безплатно.

 

Заповядайте в библиотеката! Очакваме Ви!

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев