Община Сливен

Днес почитаме светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

-------------------------------
17.09.2016 / 10:21

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, отдава се почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Преданието разказва, че през втората половина на ІI в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка - София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито.Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

 

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време.Не издържали и на изтезанията момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.

 

Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

 

Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.

 

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

 

Днес празнуваме и деня на град София.

 

Традиционно, програмата ще започне с тържествено заседание на Столичния общински съвет. На него ще бъдат отличени почетен гражданин на София и ще се връчи почетна значка на столицата, съобщава "Нова телевизия".

 

Официалната част от празника на града ще се проведе пред храм-памтника „Св. Александър Невски”, където след тържествен водосвет ще бъде издигнато знамето на София.

 

Ще се движи ретротрамвай, организират се и различни културни събития в Столичната библиотека. През целия ден ще има различни фестивали и концерти.

 

В повечето музеи и зоопарка входът ще е безплатен. Официално ще се отвори за посетители и музеят на София.

 

Имен ден празнуват всички, които носят името Вяра, Любов, Надежда, София (означава - мъдрост), Верадин, Верин, Драган, Драго (мил, обичан), Драгой, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Севда.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев