Община Сливен

Министър Десислава Танева: 5,8 млн. евро дава България за подкрепа на млечния сектор

-------------------------------
14.09.2016 / 14:26

България дава 5,8 млн. евро пакет от общия от 350 млн. евро за подкрепа на фермите в млечния сектор. Това каза във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева. Тя изрази увереност, че България ще е една от първите страни, които ще го разпредели.

 

Фермерите, които желаят доброволно да намалят своите производства, ще получат 14 евро цента на литър мляко. Също така в прилагането на този инструмент са отделени 150 млн. евро и всяка молба се одобрява от Европа, а в Министерството на земеделието и храните се подават само документи.

 

"След отпадане на квотите старите страни-членки драстично увеличиха производството на мляко. Те се бяха готвили за този момент, знаейки, че няма да има санкции. Това допълнително дестабилизира пазара. България не може сама да излезе от такава ценова криза. Затова тази регулация е необходима за Европа", обясни Танева.

 

България дава 5,8 млн. евро от общия европейски пакет за подкрепа на фермите и той ще бъде разпределен.

 

В края на септември Министерството на земеделието ще представи на бранша своите предложения за схемите за подкрепа. А условията за разпределение излязоха на 11 септември. Инструментите трябва да подкрепят дребните фермери и тези, които спазват екологичните изисквания. Към този пакет ще бъдат предоставени и национални средства, обясни Десислава Танева. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев