Община Сливен

Поуката за Лечков е в българските поговорки

вестник "Сега"
21.04.2010 / 09:16

Тази публикация в днешния брой на в.”Сега” недвусмислено подсказва, че сливенския кмет вече губи и подкрепата на медиите. Предлагаме я на читателите.

Тези дни сливенският кмет Йордан Лечков би трябвало често да си спомня една стара българска поговорка: боже, пази ме от приятелите, а от враговете сам ще се опазя.

Почти всички основни свидетели срещу него, на които разчита прокуратурата, за да докаже повдигнатите му седем обвинения, се оказаха или доскорошни негови приближени, или такива, на които той доволно отстъпваше общинските обществени поръчки и редовно ги награждаваше с отличия като заслужили бизнесмени.

Нищо ново под слънцето - знае се, че няма по-качествен предател от най-добрия приятел. Само че Лечков би трябвало да си припомни и още една стара поговорка, която се отнася с пълна сила за големи български звезди като него - каквото човек сам си направи, никой друг не може да му стори. През 2007 г. тя послужи за обеца на ухото за едно друго спортно величие - Максим Стависки, който реши, че всичко му е позволено. Сега очевидно е дошъл редът на Лечков.

Някогашната футболна звезда дойде с огромни обещания в родния си Сливен

На останалите без работа след закриването на Трети армейски корпус военни Лечков даде дума да съдейства за откриване на нови работни места. На ромите каза, че ще им узакони постройките. На целокупното население гарантираше отлична инфраструктура и компактна общинска администрация, която да е в услуга на хората. Избирателите му повярваха цели два пъти. Дори си затвориха очите пред факта, че преди да е решил проблемите на града, Лечков побърза да подсигури себе си, като си построи луксозен хотел в подножието на Стара планина. В началото на първия си мандат кметът действително тръгна да прави хубави неща. Едно от тях бе, че се постара фасадите на всички сгради в центъра на Сливен да бъдат пребоядисани в свежи цветове, за да премахне сивотата, така характерна за повечето български градове и постройки.

Само че с колкото повече се окопаваше във властта, толкова повече Лечков забрави за онова, което е виждал, докато е ритал в чужбина. Безработицата в Сливен не намаля, общински съветници от ГЕРБ, техни роднини или пък служители в хотелския му комплекс се оказаха собственици на фирми, които получават всички общински обществени поръчки. Даже ромите останаха излъгани - мястото на техните постройки, недалеч от квартал "Колю Фичето", се оказа продадено и те трябваше да се изместят оттам. Дори и Карандила не бе пощадена - местен бизнесмен с брадато прозвище и минаващ за голям приятел на кмета се сдоби с апетитни терени в иначе защитения природен парк "Сините камъни", част от който е и местността.

При всеки скандал около себе си Лечков демонстративно търсеше индулгенция при Бойко Борисов и неизменно обвиняваше кого ли не за проблемите в Сливен, само не и себе си. Последно виновен му се оказа ВСС, който тези дни щял да избира нов окръжен прокурор и така подкокоросвал кандидатите да му повдигат обвинения, за да трупат точки.

В момента Сливен е най-разкопаният град в страната. Почти няма централна улица, по която да е останал читав асфалт. И докато инфраструктурата е в окаяно състояние, кметът Лечков наскоро се сдоби с нов хотел. Ако не друго, очевидно Лечков много добре е научил актуалната сред всички български кметове нова поговорка: докато си на власт, уреди себе си и родата, за да има и за правнуците.

Божидар БОЖКОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев