Община Сливен

Сборник под надслов „Сливенци“ ще бъде издаден за годишната среща на старите сливенски родове

------------------------------------
12.09.2016 / 09:06

Сборник под наименованието „Сливенци“ ще бъде издаден за годишната среща на старите сливенски родове. Това е съобщил пред Радио „Фокус” съставителят и редактор на сборника Щилияна Василева.

В сборника ще бъдат представени интересни факти от биографиите на видни сливенци. Това са личности, които са дали много за духовното и икономическо израстване на Сливен, поясни Василева.

Тъй като тези хора са изключително много и хрониките на техния живот не могат да бъдат побрани в едно издание, предвижда се издаването и на втори том. "Това ще се случи, ако се осигурят средства", уточни Щилияна Василева.

Във втория том ще бъдат включени истории от града и неговите обитатели. А в първият том ще бъдат представени сливенци, техните фамилии, бит, песни, игри и традиции. Видните сливенски фамилии имат свои наследници.

Това е и правнучката на Добри Желязков – Фабрикаджията, Невена Желязкова подарила на града сградата на Регионалния исторически музей, наследниците на Добри Чинтулов, Хаджи Димитър също има многобройни наследници, фабриканстките фамилии като Саръиванови, Калови и Недеви също са се запазили. Част от наследниците все още живеят в Сливен, а част са напуснали града. Самата Щилияна Василева е наследница на Йордан Василев - Богдар, един от видните сливенски писатели.

Той е участвал в създаването на символичната за Сливен песен „Драгиева чешма“. А бащата на Йордан Богдар е основател на Сливенската филхармония, музикант в 11 Сливенски пехотен полк, при Йосиф Коломати и поручик Стратев, първите български нотисти. Според Щилияна Василева, сливенци тачат родовата си памет, като издирват и пазят историята на своите родове.

Над 200 са старите сливенски родове. Техни потомци ежегодно се събират на родова среща на 22 септември, в Деня на независимостта.Тази година е 21 среща на старите Сливенско родове. Вместо традиционното издание на вестник за сбирката, от дружество „Мати Болгария“ са решили да издадат сборник с история на родовете.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев