Община Сливен

Четвърто издание на фестивала "Златен Сливен" се провежда в Хаджиданчовите къщи

-------------------------------
09.09.2016 / 12:22

Четвъртото издание на фестивала "Златен Сливен" се провежда в Хаджиданчовите къщи в града от 7 до 9 септември. Инициативата е на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", а в нея участват читалища от общината.

Фестивалът започна на 7 септември с артистично-музикалната програма "На Чудомирови раздумки с песен", в която взеха участие театрална формация "ЖиНиС" и вокална група "Градски хубавелки" при читалище "Дружба 1933". В концерта ги имаше и шегите на Чудомир, и обичаните шлагерни песни, и много настроение.

Програмата на фестивала продължи на 8 септември с изявата на самодейците от читалище "Христо Ботев", които представиха седянка с характерните за нея занимания, изпълнения на автентични народни песни и др. По-късно в Хаджиданчовите къщи се проведе ретро-ревю на народни носии. Осем момичета представиха направените от тях през лятото народни носии и разказаха впечатленията си от двумесечната работа по изработката. Момичетата участваха в проекта на читалище "Отец Паисий 1936" в кв. "Речица" "Моми от 21 век учат бабини занаяти" и в продължение на 2 месеца сами бродираха момински ризи, тъкаха си вълнени торбички, направиха престилки и кърпи за глава, изработиха момински китки и др. Модератори по проекта бяха Виктория Новакова и Жулиета Велева. След ревюто започна концерт на фолклорна група "Савуленки" при читалище "Ангел Димитров 1937".

Особено интересна е програмата на фестивала за 9 септември. В 10 часа в Хаджиданчовите къщи започва конкурсът "Майстори на лютеница от Сливенско". Очакванията на организаторите са в конкурса да се включат над 15 майстори на червена и зелена лютеница. След дегустация, жури ще определи най-добрите майстори на вкусната разядка, които ще получат и заслужени награди. Момичетата от проекта "Моми от 21 век учат бабини занаяти" пък ще влязат в ролята на обучители. Всеки от присъстващите ще може да се опита да бродира, да шие, да тъче и преде, на направи накит, а ако издържи изпитите пред момите, ще получи майсторско свидетелство и ще бъде признат за майстор на народната носия. В 12 часа ще бъдат отчетени резултатите от конкурса "Старинни гозби от Сливенско" за малки и големи.

На 13 септември от 19 часа на малката сцена в Арт-галерия "Седем" ще бъде представен спектакълът "Приказна бъркотия" на младежката театрална формация, по проект на Младежка банка-Сливен.

Фестивалът "Златен Сливен" се осъществява от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", с подкрепата на Работилница за граждански инициативи и фондация "Чалрз Стюард Мот". "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев