Община Сливен

Разделят сиамските близнаци от Сливен след шест месеца

-------------------------------
08.09.2016 / 14:51

Най-рано шест месеца след раждането им сиамски близнаци могат да бъдат разделени по оперативен път, каквато е световната практика. Така от клиниката по детска хирургия на университетската болница “Св. Георги” в Пловдив отговориха на въпрос на “24 часа” кога ще се извърши отделянето на Богдан и Янко.

Братчетата са в града от 23 август. Ден по-рано те се появиха на бял свят в Сливен със спешно секцио.

Майката е 14-годишна циганка, а баща им - неин втори братовчед на 20 г. Предполага се, че именно кръвосмешителната връзка е причина за рядката аномалия. Момченцата са с общ пръстен възел, пикочен мехур и полов орган.

Те продължават да са в интензивен сектор под денонощно наблюдение. Хранят се със сонда. Няма промяна в състоянието им. Все още има нерешени въпроси от морално-етичен и юридически характер, коментираха от болница “Св. Георги”. Лекарите са категорични, че при разделянето на сиамците по-недоразвитият от тях ще загине, тъй като е без мозък, бял и черен дроб. Той не може да води самостоятелно съществуване, но има сърдечна дейност.

По тази причина и в момента не могат да го обявят за мъртъв. Детето е и с отделно ЕГН от това на близнака си. Огромен риск при разделянето има и за живота на второто бебе, тъй като също е с тежка патология. Опитът в други държави сочи, че шансовете на функциониращия близнак да оцелее са 25-30%.

Пловдивските медици все още уточняват и как чисто технически ще отделят големите кръвоносни съдове на бебетата. Те са провели разговори с национални консултанти по неонатология и детска хирургия, чието мнение съвпада със становището на медицинския консилиум в УМБАЛ “Св. Георги”, свикан по случая."24 часа"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев