Община Сливен

Село Скобелево отбеляза своя празник с празничен концерт и тържествено богослужение. Стартира дарителска кампания за местната църква

-------------------------------
08.09.2016 / 12:42

С тържествено богослужение започна отбелязването на храмовия празник на църквата "Рождество Богородично" и празника на село Скобелево. То беше извършено от отец Стилиян. След службата свещеникът поздрави миряните по случай християнския празник Рождество на Пресвета Богородица и отправи послание всички да бъдат задружни и да не допускат да бъдат разделяни.

"Господ е казал, че трябва да има любов помежду ни. Християните ще бъдат познати по това, че винаги трябва да си прощаваме греховете и да се обичаме. Както почитаме Бога, така да почитаме и Света Богородица, и светиите", каза той.

Отец Стилиян обяви началото на благотворителна кампания за ремонтиране на храм "Рождество Богородично". Сред първите, включили се в кампанията, е настоятелството на НЧ "Светлина-1928", което дари 100 лева. Настоятелството подари икона на Света Богородица на църквата по случай храмовия й празник.

"С днешното тържество се опитваме да възродим една традиция от преди 9 септември 1944 г. Надявам се тази година да не бъде първата и последната, в която отбелязваме празника на село Скобелево", заяви на официалната церемония по случай празника на селото и храмовия празник на църквата "Рождество Богородично" председателят на НЧ "Светлина-1928" Стелли Стефанова. Тя благодари на всички, уважили празника на селото.

Директорът на дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността" Милена Чолакова беше сред официалните гости. Тя поздрави жителите на Скобелево и прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Сливен Стефан Радев.

"Днес е един от най-почитаните празници в православния християнски свят. Денят, в който честваме Рождество на Пресвета Богородица, е празник на църквата в Скобелево и празник на селото. Отправям своите най-искрени поздравления за това, че почитате духовните традиции и съхранявате вярата в милосърдието, доброто и висшите ценности. Позволете ми да се присъединя към Вашата радост и да Ви пожелая здраве, късмет и благополучие! Бъдете сплотени, единни и дълги години да празнувате заедно! Продължавайте да пазите и предавате на поколенията почитта към Божията майка и силата на Христовите мъдрости! Честит празник!", пише в поздравителния адрес.

За жителите и гостите на село Скобелево празничен концерт изнесе Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен.

 

Кампания за набиране на средства за ремонтиране на храм "Рождество Богородично" започна в село Скобелево. Тя беше обявена от отец Стилиян на светлия християнски празник Рождество Богородично, когато е храмовият празник на църквата. Дарителската кампания е подкрепена и от настоятелството на НЧ "Светлина-1928".

Председателят на читалището Стелли Стефанова припомни, че църквата е построена през 1927г. и е една от най-старите в община Сливен. "Състоянието на храма е лошо и в деня на светлия християнски празник Рождество Богородично обявяваме началото на кампания за набиране на средства. Надяваме се, че на следващия храмов празник на църквата ще се похвалим с нейното обновяване", каза тя и прозова местните жители да се включат в акцията със сума, според възможностите им.

Първите 100 лева бяха дарени от настоятелството на НЧ "Светлина-1928".

Средствата се събират в храма, предстои да бъде открита и дарителска сметка.

Още снимки от новината

-------------------------------
-------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев