Община Сливен

Юбилейна изложба на читалище „Зора” в София

Изложба
21.04.2010 / 07:30

По покана на Националната библиотека „Кирил и Методий” и по повод 150-годишнината на читалище „Зора” в навечерието на Световния ден на книгата в София ще бъде открита изложба. Тя е под надлов „Редки и ценни издания от колекцията на Читалищна библиотека „Зора”. Тържественото откриване ще бъде на 22 април т.г. от 16.30 часа в централното фоайе на Националната библиотека в София.

 

Изложбата съдържа 85 оригинални експоната и 10 цветни постера, илюстриращи различните сбирки от фонда “Редки и ценни издания” на Библиотека „Зора”, историята и дейността на читалището. Представени са гръцки книги от 16-19 век, някои от тях дар и с личния печат на д-р Ив. Селимински ; рядко издание на труд на Аристотел от 1597 г.; църковно-славянски книги – Часослов, издаден в Брашов през 1835 г., пражко издание на Реймското евангелие. Централно място е отделено на сбирката старопечатни български книги , включени са първи издания от рзлични жанрове на оригиналната българска литература от В. Друмев, Блъсков, Войников. Представени са произведения на Г.С.Раковски, Стефан Изворски, Йоан Златоуст, Хр.Г.Данов , възрожденските списания “Любословие”, “Бълг. старина”, „Зорница”, „Мирозрение”, “Смесена китка”, “Български книжици”. Представителни за следосвобожденския период са показаните първи издания на класиците ни – Вазов, Славейков, Ботев, Яворов, Йовков. Особено внимание заслужава един експонат –библиофилски екземпляр от първото изд-е на „Жестокият пръстен” от Гео Милев от 1920 г. На задната титулна страница има добавена рисунка с креда – портрет на Гео Милев– глава, изобразен в анфас до шията, а долу вляво инициали Г.М. По мнение на някои специалисти рисунката е дело на автора и заслужава по-задълбочени проучвания.

Разбира се, на изложбата ще бъдат показани и произведенията на сливенските възрожденци – дарители и радетели за читалище – Чинтулов, Доброплодни, Селимински, местни юбилейни издания , архивни материали, свързани с историята на Сливен и Ч-ще „Зора”, официално издадени в чужбина докторски дисертации на учили в Германия и Франция сливенци.

В периода след Освобождението и особено в началото на 20 век България става неделима част от европейския културен живот. Пример за това е изданието на италиански език „Poeti bulgari”, отпечатано в Рим през 1925 г. – една антология на големи бълг. автори в две части – поезия и проза в превод на Енрико Дамиани. Представено е и едно интересно свидетелство за дейността на Библиотека „Зора”- официалният каталог на изложението в Лондон през 1907 г. Тя участва в изложението заедно с народните библиотеки в София и Пловдив.

 

Събитието в столицата е доказателство за престижа на библиотечната колекция на „Зора”, оценена подобаващо и от националната институция. Неотдавна, през 2007 година Библиотека „Зора” организира изложба и в Париж.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев