Община Сливен

През 2007 г. Пламен Стефанов отказал проверка срещу Лечков

Пламен Стефанов
20.04.2010 / 09:46

С писмо вх. № 1777 от 30 юли 2007 г. зам.-окръжният прокурор Пламен Стефанов уведомява общинския съвет – Сливен и съветниците Алексей Алексиев, Минко Стефанов и Димитър Даскалов, че отказва проверка по декларация на последните.

Алексиев, Стефанов и Даскалов изпращат декларация до прокуратурата във връзка с нарушения по отпуснатия от банка „Дексиа” заем от 11 милиона евро, поискан от кмета Йордан Лечков.

Както е известно, след организиран от Лечков публичен натиск /бяха докарани пред общината жители на „Речица”/, общинският съвет прие решение, с което даде картбланш за заема. Той предвиждаше ремонти в „Сини камъни” и „Дружба”, на някои училища, както и изграждането на канализационна мрежа в кв. „Речица” на стойност близо 4 млн. евро. Речичани не видяха нито едно евро от тези средства, макар да бе направена тържествено първа копка. Но това е друга тема.

Според общинските съветници, след приетото решение за заема и направените корекции и предложения, кметът е бил задължен да го внесе за окончателно одобрение от местния парламент, но не го направил. Според някои от тях има подмяна на текстове в договора, които дават картбланш за някои фриволни финансови действия на кмета и администрацията.

В мотивите си за отказ на проверка Пламен Стефанов изтъква, че във въпросната декларация не се съдържат конкретни данни, а общи изявления, оценки и квалификации. Според него става дума най-вече за гражданско-правни отношения и прокуратурата не е органът, който следва да вземе отношение по тях.

Не разполагаме с декларацията, пък и юристи могат да кажат с право ли Стефанов е отказал проверка. Но този факт в известна степен опровергава твърденията на Лечков за пристрастност на прокурора. Надяваме се и по отношение на последните си действия Стефанов да е бил безпристрастен и справедлив.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев