Община Сливен

3 000 души с ниски доходи ще получават безплатен топъл обяд,обявиха от общината

йхгг
02.09.2016 / 16:09

3 000 хора с ниски доходи ще получават топъл обяд в Сливен. Проектът на Община Сливен предвижда разкриването на безплатни трапезарии, съобщи пред Радио „Фокус” - Сливен заместник-кметът по финансите Румен Иванов.

а финансиране ще се кандидатства по Оперативна програма за храни и материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се „Осигуряване на топъл обяд 2016". Иванов бе категоричен, че така от помощ ще се възползват повече нуждаещите се, а разходите на общината ще намалеят. Ще се оптимизира дейността на „Домашен социален патронаж“ , предвижда се и намаляване на персонала.

Планира се и увеличаване на критериите на ползвателите на социалната услуга, така че от нея да се възползват повече нуждаещи се хора. Според Румен Иванов, в момента сред ползвателите на Домашен социален патронаж има такива, които са с добри доходи и притежават имоти. "Не е справедливо Общината да издържа хора, които имат имоти и средства, както и близки, които могат да се грижат за тях. Не е и това целта на предоставяната социална услуга", коментира финансовият заместник-кмет.

В момента ползвателите на социалната услуга са около 700 души. Румен Иванов даде за пример община Варна, която е два пъти по-голяма от нашата, а се хранят около 300 потребители. Не се предвижда закриване на социални заведения.

Людмила ЙОРГОВА

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев