Община Сливен

Стефан Радев: Не приемам критики срещу оздравителния план от хора, които сключваха договори без финансово покритие

-------------------------------
01.09.2016 / 15:11

Не приемам критики за мерките за финансово оздравяване от тези, които са сключвали договори, за които е нямало средства и са предвиждали наказателни лихви от 10%. Така кметът на Сливен Стефан Радев коментира пред радио "Фокус" критиките към Оздравителния план на Община Сливен.

Радев поясни, че и реализираната облигационна емисия и безлихвеният заем, който общината ще поиска от държавата, са за разплащане на натрупани стари задължения.

Облигационната емисия е за погасяване на дългове, по които е плащана лихва от 10 процента. Кметът призова гражданите внимателно да отсяват популизма и откровените лъжи от стремежа за отговорност. Радев отново подчерта, че интересът на по-голямата общност е по-важен от личния.

„Имахме две алтернативи - едната алтернатива, която заварихме – да плащаме сега с по 10 процента лихва, а другата – да можем да ги платим за 15 години с лихва от 2,5 процента“, коментира Радев.

Той допълни, че средствата от безлихвения заем за са задължения, които в момента общината дължи на доставчици по договори, подписвани включително и в миналия мандат, за които има и наказателни лихви от 10 процента. „За нас, да получим безлихвен заем е възможност, защото ще го връщаме след три години. Никой не ни кара.

Напротив, това е възможност, от която сме длъжни да се възползваме. Още повече, че законът дава шанс да не го връщаме, тоест - да ни се опрости. В най-лошия случай ние ще върнем тези пари на държавата без лихва. В най-добрия – няма да ги връщаме. Мисля, че би било изключително безотговорно от моя страна да не предложа това на сливенските граждани“, каза в заключение Стефан Радев.

Очаква се Министерството на финансите да одобри плана, а след това той ще се гласува от Общинския съвет. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев