Община Сливен

Издигат националния флаг на 6 септември в село Чокоба... 70-годишен юбилей отбелязва читалището в село Божевци

-------------------------------
01.09.2016 / 14:53

Жителите на село Чокоба ще отбележат Деня на Съединението с издигане на националното знаме на Република България. Кметът Руси Ненчев съобщи, че церемонията ще се състои на 6 септември от 11 часа в местност "Остър камък".

"Местност "Остър камък" е свързана с традициите на нашите предци. В миналото там се е посрещала първа пролет, играели са се танци и са се пеели песни", отбеляза Руси Ненчев.

Специално за предстоящия празник, в местност "Остър камък" е изграден 6-метров пилон и за пръв път ще бъде издигнато знамето на България. По думите на кмета, пилонът ще се вижда от пътуващите по магистрала "Тракия" от Кабиле до Кермен.

Руси Ненчев кани жители и гости на селото да се включат в церемонията по отбелязване на Деня на Съединението.

 

Юбилеен концерт по случай 70 години от създаването на Народно читалище "Просвета 1946" и 160 години читалищно дело в България ще се състои в село Божевци. Събитието ще започне в 20 часа на 2 септември в читалищния салон.

Със своя фолклорна програма ще се представят самодейците на читалището. Зрителите на концерта ще видят и пресъздаването на обичая "Седянка", който е емблематичен за балканския район, каза секретарят на НЧ "Просвета 1946" Ангелина Иванова. Тя обясни, че при изпълнението му ще бъдат пресъздадени срещи по домовете на хората, където са се събирали и възрастни, и млади в миналото. На тези места са ставали запознанствата на младите хора и впоследствие тяхната женитба.

В салона на читалището ще бъде подредена изложба от снимки, проследяваща читалищното дело в село Божевци. През деня децата от селото ще рисуват рисунки на асфалт.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев