Община Сливен

Дъщерята на Димитър Цонев превърна смъртта му в парад на пошлостта

------------------------------------
01.09.2016 / 08:58

Как смъртта на един успял и обичан българин може да се превърне в отблъскващ парад на пошлостта и суетата и има ли прошка, когато това бъде сътворено от най-близките му? Този въпрос повече от седмица измъчва родния елит и обикновените зрители, на които ще липсва авторитетът на екрана на Димитър Цонев. Още преди легендарният журналист на БНТ, събирал поколения българи пред екрана, да е погребан, дъщеря му Деси Цонева обърна на грозен панаир кончината му.

 

Без капка свян от семейство, близки, от обществото или поне от Бога, 32-годишната любима наследница на Митко се юрна още в първия ден на траура по телевизионните студиа и потресе всички с неадекватното си поведение.

 

Само дни след смъртта на татко си Цонева, на която журналистът възлагаше надежда да го наследи в професията, накара цяла България да замлъкне от недоумение и потрес.

 

„Бяхме последен ден в Евксиновград. И пийнахме малко повече. Сутринта го е боляла главата, но той е отдал това на махмурлука...

 

...По-добрият вариант, гледайки какво беше състоянието му, бе този развой, отколкото да има живот като зеленчук или като пъпеш, както казват хората“, изцепи се наследницата в ефира на поредната медия, която обиколи. Изказването й взриви публиката и стана повод за стотици гневни коментари на знайни и незнайни зрители и колеги на Митко Цонев, шокирани тотално от поведението на дъщеря му.

 

„Деси, имай свян от Бога! Поне изчакай погребението на татко ти, преди да си правиш пиар на негов гръб и да го излагаш пред цяла България“, гласяха масово коментарите във всички социални мрежи. И това обаче не се оказа достатъчно силен апел, за да спре ненаситната за публични изяви наследница. След куп обяснения как Господ взел баща й на рождения ден на брат й и как това било знак, че той сега ще наследи силния му дух, Цонева сътвори още по-голям панаир.

 

Наследницата на журналиста реши да събира пари за фондация на негово име още преди той да е погребан. На нея сигурно й звучи много лъскаво, но е най-малкото некрасиво да говориш за пари и да отваряш банкови сметки, преди да си затворил ковчега на баща си. Най-малкото - от уважение към хората, които го ценят и страдат за загубата, в дните до поклонението му и докато трае траурът, е нужно смирение. И тишина.

 

Деси обаче не се спря и тя превърна в кич и пошла пиеса с опечалени герои, камери и снимащи дронове, урни за пари най-тъжния ден – поклонението на татко си. Тази сцена остави безмълвни колегите и близките на журналиста, дошли да го изпратят в столичния храм „Св. Седмочисленици“. И повечето замълчаха, притихнали от неудобство, отказвайки да кажат и дума след опелото, докато над главите им хвърчеше дрон, за да ги снима за поредния сеир. Вероятно благосклонни към някои известни зависимости на наследницата, опитвайки се да ги ползват като оправдание, за да й простят.

 

Единствена Мира Добрева, която бе близка колежка и приятелка на покойния Димитър Цонев, след поклонението не скри възмущението си от начина, по който са били облечени хората на опелото и от поведението им. Изрази и гнева си от панаирджийската показност по време на цялата траурна церемония - дрона и аплодисментите.

 

„Тъжно ми е да го кажа. Заради паметта на Митко. Но сигурно и той видя... Голи гърбове и токчета. Жени с шарени рокли и лилави червила, навирили кокове и виснали гердани. Жалък парад на суетата в храма!

 

Обсъждаха политиката, застрояването на софийските квартали, разделението на българските лекари и невежеството на учениците. Едни си уговаряха срещи. Други разменяха рецепти.

 

Дрон някакъв обикаляше, сякаш снимаше сватба, не погребение. И пари се раздаваха. Не свещи. Ръкопляскаха хората, но все ми се струва, че църковно песнопение по би отивало на този така тъжен ден. Стоях пред ковчега, в който изпращах приятеля си. Поразена."

 

Статусът й във „Фейсбук” бе споделен и харесан от още куп известни и неизвестни, но явно и той не е накарал Деси Цонева да се засрами или поне замисли. Вместо това тя продължава да шества из телевизиите, които, жадни за рейтинг, й предоставят ежедневна трибуна. Цонева ползва повода и за да обяви, че синът й е приет в първи клас в Италианския лицей, че е много артистичен и сигурно е наследил таланта на прадядо си Коста. Разказа надълго и нашироко бъдещите си „творчески планове“, намеквайки и за престоя си в едно тв шоу, където панаирът явно ще продължи.

 

Цонева ще е гвоздеят на тазгодишното издание на "ВИП Брадър", разкриха преди дни пред ПИК участници в шоуто, които също вече са подписали договорите си. Те с изненада научили, че щерката на известния водещ няма да се откаже да влезе в Къщата на известните въпреки нещастието, което споходи семейството й. Точно обратното - Деси решила да влезе на всяка цена, защото имала мисия - да пази жива паметта на татко си и да разказва за живота му...

 

Наследницата получила одобрението на баща си преди кончината му, тъй като преговорите с нея се водили още преди да го сполети инсултът, издават хора от екипа. Митко бил сигурен, че Деси ще се справи добре в Къщата и дори се надявал да е една от финалистките. А тя има планове и за след това: „Имам едни професионални проекти, които от доста време съм поела. И като свършат те - а това вероятно ще е през декември или януари, ще бъдат раздадени първите награди от фондация „Димитър Цонев”. С тези думи Цонева потвърди решението си да участва във „ВИП Брадър“.

 

Дано големият Димитър Цонев почива в мир и Бог да го прости! "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев