Община Сливен

От РСПБЗН-Сливен излязоха с информация за регистрираните пожари в областта от началото на лятото

-------------------------------------
30.08.2016 / 14:27

Отминава едно “тежко” лято изпълнено с множество възникнали пожари. Не бяха рядкост безсънните нощи, през които екипите на пожарната охрана се бореха с огнените стихии на няколко фронта едновременно. Характерните за пожароопасния летен сезон пожари в горския и земеделски фонд, се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. Статистиката показва, че в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 на сто причина за огнените бедствия е била човешката небрежност.

За периода от 01.05.16г. до 30.08.2016г. дежурните екипи на РСПБЗН-Сливен са участвали в ликвидирането общо на 257 произшествия срещу 184 за същия период на 2015 г. През отчетния период на територията, обслужвана от РСПБЗН- Сливен са възникнали общо 211пожара, от които 44 с нанесени материални щети и 167 без материални загуби, извършени са 34 аварийно-спасителни дейности и техническа помощ и са осъществени 3 дежурства с пожарна техника. Изпратени са екипи и на 9 лъжливи сигнала. През периода при пожари е загинал 1 и е пострадал 1 човек.

От пожарите сумарно е унищожено в обществения и частен сектор:

- покривна конструкция – 1115 м2

- едър рогат добитък – 2 бр.;

- зърно– 2 т.;

- дребен рогат добитък – 7 бр.;

- мебели – 17 бр.;

- свине – 4 бр.;

- бяла, черна и компютърна техника –9 бр.; - домашно имущество и др.

- леки и товарни автомобили – 5 бр.;

- фураж (бали) – 810 бр.;

 

Най-често срещаните причини за възникване на пожари с материални щети са: късо съединение в ел. инсталация – 15 бр., небрежност при боравене с открит огън- 13 бр., техническа неизправност- 8 бр., детска игра – 2 бр., нарушена технология – 1 бр., неправилно ползване на нагревателни уреди – 1 бр., , в процес на установяване – 4 бр. и др.

По отрасли най-много пожари са възникнали в жилищата на граждани – 17 бр., транспорт – 14 бр., селско стопанство – 8 бр., енергетика – 2 бр., търговия и ремонт – 2 бр., преработваща промишленост – 1 бр.

По – характерни пожари, свързани с летния пожароопасен сезон през периода са:

- На 06.08.2016 г. в землището на с. Панаретовци възниква пожар в сухи треви и храсти. Вятърът и пресеченият терен спомагат за разпространението на огъня върху голяма площ. Спасени са 15 дка смесена гора, 10 дка слънчогледови посеви, 40 дка овощни градини и др. В гасенето на пожара са взели участие 3 пожарни автомобила с 9 служители, 2 трактора , водоноска и 15 души от с. Панаретовци, с. Глуфишево и с. Николаево.

- На 09.08.2016 г. в следствие на проявена човешка небрежност, изразяваща се в изхвърлена незагасена цигара от преминаващ автомобил, е възникнал пожар в стърнище в землището на с. Желю войвода. От огъня са унищожени 20 дка насаждения с праскови, система за капково напояване и др. Пожарът е ликвидиран с два пожарни автомобила и 5 служители.

 

- На 11.08.2016 г. възниква пожар в сухи треви и храсти в гр. Сливен, западно от Женския затвор. Пожарът се е разпространил на голяма площ, унищожени са 3 дървени бараки, овощни дървета и др. В ликвидирането на пожара са участвали 3 пожарни автомобила с 9 служители, като гасенето е било затруднено от пресечения терен.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев