Община Сливен

Покъртително писмо от Кристиян Вълков, внук на сливенския художник Георги Янакиев: Дядо ми е забравен!

-------------------------------
29.08.2016 / 15:22

В сайта "Наблюдател.бг" е публикувано писмо от внука на сливенския художник Георги Янакиев, което предлагаме и на читателите на "Седмица".

 

"Пише Ви Кристиян Вълков, внук на известния сливенски художник Георги Янакиев. За голямо наше нещастие, дядо ми получи тежък исхемичен инсулт преди 3 години и от тогава е на легло. Говорните му функции са засегнати както и дясната страна на тялото му. Уви, повече няма да може да ни радва с нови пейзажи и натюрморти...

 

Тъй като в природата на хората е да странят от тези с увреждания, той беше забравен от своите колеги сред творческото общество на Сливен. Беше забравен неговият принос към ученици, приятели, съграждани... Предполагам, че всичко това се дължи на неудобството на хората да се изправят пред човек, който не може да говори и да се обслужва сам.

 

Тук искам да спомена 2 имена на двама приятели, първият - ученик на Георги Янакиев, а другият - негов колега. Иван Маджаров подари невероятния портрет на дядо ми, който използвам почти навсякъде в интернет пространството, няколко месеца след като получи инсулта, в знак на преклонение пред своя учител. И Велин Динев - негов най-стар, най-верен и най-истински приятел. 3 години по-възрастен от дядо ми, и той със своите старчески заболявания, не е преставал да идва на гости, да насърчава дядо ми да рисуват заедно (единия с лявата, другият с дясната ръка), да се обажда и да пита всичко наред ли е.

 

Изпращам Ви няколко линка за повече информация, свързана с художника Георги Янакиев, като искам да наблегна на това, че беше индексиран в най-голямата онлайн библиотека - Wikipedia:

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%AF%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2_(%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA)

 

https://plus.google.com/115480952270127902067/about

 

https://www.facebook.com/georgijanakievgesto/?fref=ts

 

https://georgijanakiev.wordpress.com/

 

Бих искал с ваша помощ да припомним на хората, че художникът Георги Янакиев все още е жив, все още държи на всички в живота си и вратите на дома му са отворени за всеки желаещ да го види, да разгледа ателието с безбройните му картини и да се наслади на на струящата позитивна енергия от всяка една от творбите!"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев