Община Сливен

US базата в Ново село – незаконна?

"Ново село"
20.04.2010 / 07:30

Бъдещата военна база на САЩ на полигона “Ново село” се строи абсолютно незаконно. За това алармира Дилян Брайков - шеф на фирма, ноято е била в консорциум с наетата от инженерния корпус на Сухопътните сили на САЩ. Брайков разказа, че миналата година бил поставен под силен натиск от страна на американците и немската фирма колкото се може по-бързо да започне строежа на съоръженията, въпреки, че за тях не е било издадено строително разрешение.

По закон разрешителни за извършване на строителна дейност във военни поделения у нас се издава само от военния министър.

 

"Николай Цонев, нито сегашният Аню Ангелов са издали такова”, каза Брайков. Нещо повече – въпреки че законът изисква министърът да е и контрольор на строителството, никой от военно министерство не контролира какво и как се строи в Ново село. Законът за устройство на територията не позволява строителни разрешения да се издават със задна дата, поради което американската база вече няма как да бъде узаконена. Не е ясно при това положение защо българската държава си затваря очите за това и не запечата обекта. Шефът на РДНСК в Сливен Петър Памуков каза, че той няма никакви правомощия в случая, защото става въпрос за строеж във военен обект. Памуков обаче не каза защо, след като има информация, че там се строи незаконно, не използва правомощията си на редови гражданин, за да сезира прокуратурата.

 

Шефът на строителната фирма заяви, че има и второ грубо нарушение от страна на американците и германците – те си позволили няколко пъти грубо да променят първоначалния архитектурен проект на съоръженията. Той е изготвен от 11 български архитекти, които едва наскоро разбрали, че проектът им е редактиран и в момента подготвят съдебен иск към американския корпус и германската фирма.

 

През януари 21 фирми – подизпълнителки на обекта спряха да работят на Ново село, заради неиплащане на извършваната от тях дейност, а немците веднага използваха това като мотив да прекратят договора за консорциума с бургаската „Доломит”.

 

В момента те са наели други подизпълнители да довършат обекта. От миналата седмица ужилените български фирми организират редовни протести край базата, но българските власти си затварят очите за проблема им. „desant.net”

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев