Община Сливен

Вторник, 14 часа: съдът решава за oтстраняването на кмета

Съдебна палата - Сливен
19.04.2010 / 14:02

Утре в 14 часа сливенския съд ще решава дали да бъде отстранен от поста му кметът Йордан Лечков.

Съдия по делото след искането на прокуратурата подор отправените срещу Лечков обвинения е съдия Галина Нейчева. „Седмица” научи, че тя е с отличен атестат и много принципна. Единственият й недостатък бил, че е твърде… млада и казусът за нея ще бъде огромно изпитание.

Този случай ще бъде сериозен тест и за съда, и за прокуратурата.Прокуратурата трябва да представи сериозни доказателства и мотиви и ако Ле¬чков бъде отстранен, то ще трябва да стане в рамките на закона. Другото ще е фарс с непредвидими последици и за управлението на общината, и за обществото. Съдът трябва да постанови ясно и точно пак според закона. Няма индикации за оказван политически натиск от отговорни държавни и политически люде, и дано е така.Но натиск всъщност има и той идва най-вече от медиите, зад които стоят определени интереси.Самият Лечков от дни наред вършее из медийното пространство в битка срещу ...стоножките,както нарича своите опоненти,сред които са и прокурорите.

Ще пропуснем арогантното му поведение срещу служителите на реда при задържането му в к-с „Империа" през 2003 г, и дори показания среден пръст на катаджиите наско¬ро в София. Но съдът трябва да вземе предвид откритото и безцеремонно възпрепятстване на правосъдието в началото на февруари т.г.,когато попречи на антимафиотите да изземат по заповед на прокуратурата и с разрешението на съда документацията по ЗОП в общината. С това Лечков демонстрира,че стои над закона и не уважава правния ред. За сведение на читателите, въпросната документация така и не беше иззета.

Ако обвиненията срещу него издържат в съда, но не бъде отстранен, той със сигурност ще продължава да нарушава законовия ред и ще опитва да влияе върху хода на разследването. Ето пред какъв казус се изправя съдът, но се надяваме на справедливо решение.

Самият Лечков продължава по медиите с атаката си срещу прокуратурата, като заплашва с оставка и нови избори до 2-3 месеца. Според осведомен източник и.д. окръжен прокурор Пламен Стефанов в момента е проверяван заради жалби на кмета, но натиск над прокуратурата за оневиняването на Лечков няма. И прокурорите били твърдо решени, да действат съобразно закона.

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев