Община Сливен

Няма да бъдат закривани социални заведения в община Сливен, обяви зам.-кметът Румен Иванов

...
27.08.2016 / 09:50

Община Сливен планира увеличаване на качеството на услугата в Домашен социален патронаж и намаляване на персонала. Оптимизацията на дейността на социалното заведение е заложена в Плана за финансово оздравяване на община Сливен, който предстои да бъде гласуван на заседание на Общински съвет на 31 август.

Заместник-кметът по финансите Румен Иванов съобщи, че се предвижда да бъде въведена сходна дейност за хранене на 3 хиляди души, финансирана от Европейския съюз. Планира се и увеличаване на критериите на ползвателите на социалната услуга, така че от нея да се възползват повече нуждаещи се хора.

Според Румен Иванов в момента сред ползвателите на Домашен социален патронаж има такива, които са с добри доходи и притежават имоти. "Не е справедливо Общината да издържа хора, които имат имоти и средства, както и близки, които могат да се грижат за тях. Не е и това целта на предоставяната социална услуга", смята финансовият заместник-кмет.

В момента ползвателите на социалната услуга са около 700 души. Румен Иванов даде за пример община Варна, която е два пъти по-голяма от нашата, а се хранят около 300 потребители. Въпреки това, той увери, че хората, нуждаещи се от топъл обяд, няма да бъдат ощетени, а напротив - ще има разширяване на дейността на социалната услуга, която предоставя Домашен социален патронаж.

С планираната дейност, финансирана с европейски средства, а не с данъците на сливенските граждани, ще се хранят още 3 хиляди души. Румен Иванов заяви, че в оздравителния план на Община Сливен не се предвижда закриване на социални заведения.

Предвидено е единствено оптимизация на дейностите в Домашен социален патронаж, на Ансамбъл за народни песни и танци, на Симфоничен оркестър, както и на дейностите по озеленяване и по културния календар на община Сливен.

Ще бъде прекратено дофинансирането на дейността на Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен и на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен.

Дарик
 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев