Община Сливен

Повече от 2 часа продължи общественото обсъждане на План за финансово оздравяване на общината. Кметът призова за обединени усилия и воля

-------------------------------
25.08.2016 / 15:18

Повече от два часа продължи публичното обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Сливен, което се проведе в зала „Май“ В него се включиха кметът Стефан Радев, зам.-кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, общински съветници, представители на културни и социални институции, кметове на населени места и много граждани.

„Днешната дискусия показа, че има загриженост и интерес към бъдещето на Сливен. Очаквано има и политическо противопоставяне. Нормално е политическите опоненти да критикуват тази програма, макар да се залита в сферата на популизма повече, отколкото е подходящо“, каза в края на дискусията кметът Стефан Радев.

Според него, повечето аргументи, които се противопоставят на Оздравителния план, са емоционални. „От една страна, ние се опитахме да не включваме емоциите при изработването на програма, въпреки, че такива има. Предполагам, не смятате, че на някой му е приятно да увеличава данъчната тежест и да намалява разходите. Ако имаме друг вариант, разбира се, бихме го направили. Нашата работа е да предложим рационални решения. Ако в тази програма заложим емоции, тя няма да помогне на града ни“, каза още той.

Стефан Радев подчерта, че общината трябва да е майка на всички граждани и когато има два интереса - един на група хора, и един на цялата общност, се ръководи от интересите на цялата общност. Това разбиране е заложено и като мерки в Плана. По думите на кмета приемането на документа от Общинския съвет е само една стъпка от неговото реализиране. Необходимо е одобрение и от Министерството на финансите, което към този момент е критично по отношение на плановете на общините, защото мерките за оздравяване не са достатъчни.

„Ние може и да не го приемем, да не поискаме безлихвен заем и нещата да приключват по някакъв начин и докато можем, ще плащаме заплати, ток…Ако има нещо, което ни е спирало да предлагаме по-радикални мерки, е било разбирането, че въпреки увеличенията на дадени приходни пера, това което събираме в община Сливен, е сред най-ниските със съпоставимите на нас общини. Когато съкращаваме разходите, разбирането ни е било да не намалим количеството и качеството на предлаганите услуги. Напротив -да намерим начини да го правим не за сметка на сливналии а по възможност за сметка на оперативни програми или на държавния бюджет“, допълни той.

Стефан Радев призовава всички да намерят път към обща воля Сливен да бъде изведен от тежкото финансово състояние.

„Законът ни дава шанс. Ще бъде много лошо за гражданите на община Сливен, ако не се възползваме от него шанс и заради партийни, лични или друг вид интереси, не получим тези средства. Молбата ми е, докато има още време до сесията, да обединим усилията си и да намерим изход за община Сливен и сливналии от ситуацията, в която се намираме“, каза в заключение кметът.

 

По време на публичното обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Сливен, кметът Стефан Радев заяви , че ако се приемат мерките за финансова дисциплина, след три години за Сливен ще се говори като за една от добре управляваните общини в България.

"Ще се говори като за община, която може да покрива разходите си и която може да планира развитие. Предстои ни да направим реформа във всички сектори на общинското управление, за да търсим по-голяма ефективност, за да търсим ефективност от всеки лев, който плащат гражданите. В крайна сметка трябва да постигнем повече резултати за гражданите на община Сливен". Това заяви кметът на Сливен Стефан Радев днес на публично обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Сливен.

Дискусията се състоя в общинската зала "Май". На нея присъстваха кметове на населени места, общински съветници, синдикални и политически лидери, представители на различни общински и държавни структури и неправителствени организации.

Планът за финансово оздравяване на община Сливен започва с анализ на причините, които са довели общината до тежкото финансово състояние. Винаги в медиите на първо място сред общините по задлъжнялост е община Сливен. „Аз съм убеден, че гражданите на Сливен не заслужават такъв начин на управление, който да ги посочва винаги на последно място в страната. В момента ние вървим след събитията, гасим пожари. Истината е, че оцеляваме. Всеки ден е битка за оцеляване – да не спре осветлението, да не спре сметоизвозването. Искам да излезем от този режим на оцеляване и да мислим за перспективите, които предстоят пред общината и възможностите за нейните граждани”, посочи Радев.

По думите на кмета поисканият безлихвен заем в размер на сума, която общината може да обоснове и да изпълни мерките, които са предвидени в плана и подобри финансовото си състояние, е една голяма възможност да не се връща на държавата.

„Заемът, който смятаме да поискаме, за да изпълним това задание, е малко над 17.5 милиона лева. Надявам се след 3 години, след успешното изпълнение на плана, да поискаме да получим, дай боже, съгласието на правителството да не го връщаме. Предназначението на този заем е изцяло да платим натрупаните просрочени задължения на община Сливен за текущи разходи, за заплати, за улично осветление, за сметоизвозване, за функциониране на детски градини, за социалните услуги”, каза още кметът на Сливен.

Радев припомни на присъстващите, че преди няколко месеца с емитирането на облигационната емисия беше преструктуриран дългът на общината. „При пласирането й надминахме, включително и моите очаквания, като ефективност и като ползи за общината. Още тогава казах, че това е малко по-леката част от плана в частта за финансовото преструктуриране. Ние често сме говорили за общините с които се сравняваме. Добрите примери на управление на общините в България има едно общо нещо между тях – това е финансовата дисциплина. В община Стара Загора – всяка постъпила фактура се плаща на третия ден, при нас гонят втората година.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев