Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Планът на кмета Стефан Радев за финансово оздравяване на общината не е популистки ход

------------------------------------
25.08.2016 / 10:44

Стефан Радев е осми кмет на Сливен от началото на прехода, лесно различим от другите заради пълното отсъствие на популизъм. Впрочем, темата за популизма той самият подхвана в наш разговор като един от проблемите на държавата, а доскоро и на местното управление. Защото зад гръмки фрази, хвалби и обещания десетки милиони потънаха в черната дупка на две скандални бивши управления.

Планът за финансово оздравяване на община Сливен, предлаган от Радев и неговия екип не е популистки ход, а е поставен на реална основа.

„Отворен съм и за други идеи – сподели кметът – но досега няма такива. Доброто в случая е, че слагаме открито всичко на масата, В основата е една нова стратегия по отношение на разходите, чието намаление няма да е за сметка на предлаганите услуги.”

Радев очертава истинската картина на сполетялото ни финансово цунами: през минали години са се харчили повече пари, отколкото са приходите в хазната. "Спрямо съпоставими общини, с между 80 и 160 хиляди жители, ние сме шампион по малко събирани приходи и по много харчове по отделни пера". Така например, за отбрана и сигурност община Сливен е заплащала над 1 млн. лв.за година или над 4 млн. за 4 години. Харчовете са основно за охрана на общински обекти. За сравнение - разходите на всичките осем от групата сравнявани общини за 1 година, са равни на годишните разходи на община Сливен – 1 млн.лв. В социалната сфера община Сливен е една от общините с най-големи разходи на един жител от населението. При среден разход от 9 лв. на жител спрямо другите сравнявани общини, в Сливен разходът е 14 лв. на жител. Събраните приходи за 2015 г. са в размер на 500 хил. лв., а разходите са в размер на 1 810 хил.лв.”...

21 млн. лева е размерът на просрочените задължения, като двамата бивши кметове са поели ангажименти към други фирми за около 100 милиона без да са осигурени средства! „В това състояние първоначалната ни цел бе просто да оцеляваме, но още от началото на нашето управление търсим пътища и чертаем стратегии за пълен обрат – споделя Радев – Като първа крачка в тази посока е гласуваният от общинския съвет облигационен заем от 25 млн. лева при много изгодни условия. С част от тях са разплатени задължения към фирми, към банки, фонд „Флаг” и пр. Де факто, повечето от тях влизат в сливенската икономика, което укрепва доверието на инвеститорите към нас”.

 

Залегналото в Плана на Радев предложение за безлихвен заем от 17,5 млн. лева, който може да бъде опростен от държавата след време, е поредната и може би решаваща стъпка към нормалността, като кметът се надява на подкрепа както от местния парламент, така и от гражданите. Така, след 3 години, по неговите думи, общината ни няма да бъде давана за пример като лошо управлявана и затънала в дългове. Това е негова амбиция и негова надежда, споделени без нито грам популизъм.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев