Община Сливен

ДАНС и прокуратурата разследват кмет на врачанско село, пропагандиращ любов към Живков и комунизма

-------------------------------
24.08.2016 / 15:55

ДАНС и Специализираната прокуратура разследват скандалния кмет на врачанското село Бели извор - Кирил Илиев, за демонстративно насаждане на престъпна комунистическа идеология и излагане на публични места на символи и образи от времето на обявения за престъпен комунистически режим. Кметът обича да вижда образа си редом до снимките на Живков и Путин, и дори е пуснал специален календар. Ако институциите имат добра воля и пазят законите на страната, това вероятно ще бъде първият случай, в който длъжностно лице може да застане пред Темида за нарушаване на чл. 108 от Наказателния кодекс и да получи присъда до три години лишаване от свобода.

 

Разследването тръгва след сигнал от Валя Георгиева Кръстева, председател на Клуб „Журналисти срещу корупцията“ - Враца, изпратен през юли до окръжния прокурор на областта Десислав Начков.

Само седмица по-късно окръжният прокурор на Враца препраща сигнала по компетентност до Специализираната прокуратура в София(виж в галерия, б.р.). Оказва се, че независимо от Валя Кръстева сигнал до държавното обвинение за безобразията на самозабравилия се кмет е изпратил и Илиян Нисторов от Враца

 

Само седмица по-късно вече е образувана преписка №00391 от 2016, а преди дни във Враца и Бели Извор пристигат агенти от ДАНС, които разследват престъпната пропаганда на кмета, разговаряли са с жалбоподателите, събрали са свидетелства и от други граждани, получили са обяснения и от самия кмет. Въпреки предприетите мерки, скандалната пропаганда продължава да виси демонстративно по сградата на кметството и в кабинета на Кирил Илиев. Хора от селото разказват, че се опитали да направят няколко пъти забележка на Илиев, но той твърдял, че не се притеснява от законите.

 

Не по-малко скандална е биографията на Кирил Илиев - пенсиониран ЗКПЧ от армията, но устремил се чрез националистически партии към местната власт. През периода 2007-2011 г. е общински съветник от „Атака“ и областен координатор на Сидеров. След това става кмет на Бели Извор от листата на ВМРО на Красимир Каракачанов, а на следващите избори „калинката“ вече е кмет на селото от партията на Велизар Енчев „Българската пролет“. Формациите, към които гравитира през последните 10 години Илиев, дефинират ясно и профила му – пишман патриотизъм, който минава през любовта към Русия, Държавна сигурност и ретроградни сили, които агитират за откъсване на България от ЕС и НАТО.

 

Оказва се обаче, че зад пропагандните комунистически пориви на селския кмет се прикриват интереси към лихварство, злоупотреби с власт, облагодетелстване от корпоративни интереси.

Хора от селото твърдят, че раздавал кредити на черно, срещу дебела лихва, а борчлиите записвал в дебел черен тефтер (виж ТУК разкрития на сайта„Свободна Враца“,б.р.). Именно това става повод Валя Кръстева да изпрати сигнал и до НАП,

защото правело впечатление, че кметът води и доста охолен живот – чести екскурзии в чужбина и т.н.

 

Хората от района припомнят и една любопитна история от 2011 г. Илиев организира протест, яхвайки недоволството на жителите на Бели Извор от горенето на боклук в пещите на циментовия завод "Холсим". Вдига се голям шум, а Илиев и още няколко човека от инициативния комитет са поканени в „Шоуто на Слави“, но изведнъж атакистът се покрива и зарязва протестите, отказва се да бъде народна съвест. Скоро след това се появява с нов автомобил и се превръща в най-ревностния защитник на завода-замърсител, демонстрира близки отношения с изпълнителния директор. на "Холсим". Поведението му недвусмислено буди единствено съмнения, казват хората от селото.

 

„С други думи, имаме работа с типичен ретрограден тип, но от "модерната" категория - носталгик по Тато и комунизЪма, с нестихващ апетит към благата на капитализЪма“, казва иронично пред Faktor.bg Кръстева. Тя се надява на справедливост, но последна дума имат ДАНС, Специализираната прокуратура и Темида. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев