Община Сливен

3. Георги Вл. ПОПОВ: Памет за генерал Манчо Манчев. Да не замръкнеш в Горно Александрово...

------------------------------------
24.08.2016 / 11:11

Началото на 1995 г. донесе нови страхове и несигурност у хората. Докато в Сливен взривяваха заведения и рекетираха, в Горно Александрово грабеха денонощно на акорд, макар то да бе родното място на шефа на сливенската полиция Манчев.

В това село през 1992 г. бе извършено и зловещо убийство.

Двама възрастни, мъж и жена, бяха заклани от цигани. Сянката на това злодеяние и до днес стряска людете там. Пребиваващият по онова време в родното си село писател Димо Димовски е написал ужасяващи страници за случилото се. Негови близки и приятели смятат /той открива мъртвите старци/, че тъкмо това е отключило рака у него, който го вкара в гроба.

По онова време в Горно Александрово се крадеше всичко: от кравите - до детските дрешки и играчки. Много от къщите бяха ограбвани по няколко пъти. Всички животни на Митьо Деков и наличният инвентар изчезват неизвестно къде. По една чиста случайност Върбан Железчев спасява животните си, но Неделчо Колев, не: апашите буквално изпразват кошарата му. От Георги Неделчев крадат покъщнина, а Иван Петров губи овце. Съседът му пък се прощава със зимнината и с хранителни продукти. Крадците не щадят и духовното средище – читалището: оттам отмъкват дребен битов инвентар. Няколко пъти биват разбити училището и детската градина. Преди да бъде реставрирана църквата – също. Кметството, обредният дом и гробището също биват ограбвани. Краденето на проводници е често явление, загива от токов удар един от крадците.

Селото е в шок след нападение над млада жена, малтретирана в леглото, докато децата й спят. Едва останала жива, тя е приета за лечение в психиатричното отделение в Сливен. Подп. Манчо Манчев бе изключително притеснен, защото и родителите му живееха там. Полицията хвърли много ресурси и в известна степен успя на озъпти вълната от престъпност, но се повтаряше едно и също: ние ги хващаме, те ги пускат. Криминалистите си вършеха добросъвестно работата, имаше и задържани, но от 1990г. насам нито един не бе осъден.

Един инцидент край комплекс „Оазис” в началото на 95-та бе знаменателен за отприщилата се всезволеност. Вестник „Седмица” празнуваше годишнината от прохождането си. На път за тържеството група сливенски борчаги, водени от известния бизнесмен Иван Терзиев – Беленски, пресрещат директора на ОББ в Нова Загора Иван Савов и шефа на Асоциацията на млекопроизводителите Михаил Тачев. Само по една случайност инцидентът не се разиграва пред очите на пътуващата малко по-назад съпруга на президента д-р Желев – Мария Желева.

Бизнесменът Иван Терзиев, срещу когото, както вече писахме, в началото на 90-те беше стреляно в кв. „Речица”, наскоро бе подписал протокол в полицията, че няма да пречи на фирма „Млечен път” – Нова Загора. В битката за повече мляко, освен че конкурирал новозагорци, Беленски изпращал и наети от него борци да заплашват фермерите, контактуващи с „Млечен път”.

Иван Терзиев се появил на завоя преди „Оазис” със специален джип, натоварен с борци. Последните се задоволили със заплахи и с един удар с юмрук по ламарината на новозагорския автомобил. Щом разбрали, че съпругата на президента идва отзад, Терзиев и помощниците му веднага се омели. Терзиев си имаше нови неприятности, от които обаче лесно се отърваваше. Имаше дебели връзки и дебела кесия, а в по-късно време и височайши покровители като виден депутат от НДСВ и др. Накрая все пак не му се размина: антимафиоти го заловиха с огромно количество хероин край Велико Търново и по-сетне бе пратен зад решетките(на сн. горе – залавянето му от антимафиотите).

Тези допълнителни щрихи към криминално-политическата или политико-криминалната обстановка в онези години недвусмислено подсказваха, че нещата вървят от зле към по-зле. Манчо Манчев споделяше откровено за проблеми и в самата полиция с корупционен привкус, срещу които воюваше. Заразата бе повсеместна и отслужваше най-вече мафиотските структури...

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев