Община Сливен

Гробът на Георги Раковски е потънал в мухъл и влага в Пантеона в Котел

------------------------------------
24.08.2016 / 09:05

Мухъл и влага загрозяват гроба на великия ни революционер Георги Раковски, пише в. "България Днес". Последният дом на българския национален герой се намира в Пантеона на котленските възрожденци в планинското градче Котел. От известно време в сградата има сериозни проблеми, а ръководството на културната институция е безсилно да се справи с налегналите го главоболия.При всеки паднал дъжд част от помещението, където е разположен гробът на Раковски, се наводнява. Малки локвички посрещат на стълбите посетителите, дошли да видят последния пристан на революционера. Заради продължителната влага стените са в мухъл, а водата е оставила своя отпечатък и е загрозила помещението.

"Няма пари! Като няма средства и нещо не можем да направим. Да, знаем за проблема, но сме безсилни. И на нас не ни харесва, но само с пари нещата може да бъдат оправени. Срамно е, че гробът на Раковски е край влага и мухъл, но се надяваме някой да се сети и да даде средства", обясниха служителки на Пантеона.

Сградата е открита през 1981 г. по случай честването на 1300-годишнината от създаването на България. Музеят има 4 експозиционни зали: "Будители", "Просветители", "Бунтовници" и "Революционери". В първата зала на музея се пази сърцето на доктор Петър Берон, но тя е посветена още и на Софроний Врачански, както и на неуморния радетел за църковна независимост Неофит Бозвели.

В основната експозиционна зала е поставен мраморният саркофаг на Г. С. Раковски. Върху него са поставени бронзово знаме с думите "Свобода или смърт" и копие от сабята на революционера.

Раковски умира на 9 октомври 1867 г. в Букурещ, след като се разболява от туберкулоза. Тялото му е положено в гробището на румънската столица, но 1885 г. костите му са пренесени в София. През 1942 г. останките му са транспортирани до родния му град Котел, където се съхраняват и до ден днешен. Любопитство предизвикват още ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, личният дневник на великия българин, личното му оръжие и малка кутия с пръст от гроба му в Букурещ.

Служителки на Пантеона признаха, че интересът към мястото не е голям и не идват огромен брой посетители, което от своя страна е свързано с по-малки финансови постъпления от билети. Котленци разчитат на кмета Коста Каранашев, който за по-малко от година направи много за града.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев